SARAJEVO

Završena sjednica: Zakon o krivičnom postupku BiH nije prošao u prvom krugu glasanja

Piše: S. D.

21.3.2018

Poslanici Predstavničkog doma glasali su o izmjenama Zakona o krivičnom postupku predlagača Amira Fazlića, predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA.

No, zbog nedovoljnog broja glasova iz entiteta Republika Srpska za podršku ovom zakonu, on će na usaglašavanje na Kolegij doma, koji je u ovom slučaju i Komisija za usaglašavanje.

Ukoliko ne dođe do usaglašavanja, o Zakonu će se glasati u drugom krugu, ali najvjerovatnije, tek na narednoj sjednici Doma.

Izmjene Zakona o krivičnom postupku, od 34 poslanika, podržalo je njih 20. I to iz SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a, Nezavisnog bloka, A-sda i BPS-a. Protiv je bilo 10 poslanika, i to iz HDZ-a BiH, SNSD-a i DNS-a, dok su četiri poslanika iz SDS-a i NDP-a bila suzdržana.  

Ovim je produžena procedura donošenja ovog zakona, čije je pojedine odredbe Ustavni sud BiH još u junu prošle godine proglasio neustavnima. 

Vijeće ministara BiH „prokockalo“ je osam mjeseci, koliko je prošlo otkako im je Predstavnički dom PSBiH naložio da izmijene neustavne zakone i nove dostave u parlamentarnu proceduru, a nakon što je Ustavni sud BiH dao rok od šest mjeseci PSBiH da uskladi taj zakon s Ustavom BiH.

Vijeće ministara je tek na jučerašnjoj sjednici na dnevni red stavilo Nacrt Zakona o krivičnom postupku Ministarstva pravde BiH, ali o tom nacrtu nije ni raspravljalo. 

S druge strane, tek jučer je utvrđen Nacrt Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), koji je pripremalo Ministarstvo sigurnosti, ali ovaj zakon još nije stigao pred parlamentarce. Pojedine odredbe i tog zakona su proglašene neustavnim.

Inače, Ustavni sud BiH sutra će razmatrati provedbe svojih odluka iz prošle godine među kojima su i one koje se odnose na ova dva zakona. Ukoliko ih Sud stavi van snage, u BiH će u pitanje biti dovedene brojne istražne radnje i drugi procesi pred pravosudnim institucijama.

Poslanici su podržali izmjene Zаkоnа о plаćаmа i nаknаdаmа u instituciјamа BiH koje predviđaju povećanje plate za vojnike i podoficire zaposlene u Oružanim snagama BiH.

U prvom čitanju podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, a za koji je poslanica Stranke demokratske akcije (SDA) Nermina Kapetanović kazala da je potrebno da se u tom zakonskom rješenju uvrsti i segment borba protiv dječjeg rada.

- BiH mora poštovati intencije da se pokuša eliminirati rad djece koliko je to moguće i doraditi prijedlog zakona - kazala je i predložila amandman da se u Zakonu umjesto "trudnicama od šestog mjeseca trudnoće zabrani noćni rad - briše od šestog mjeseca i doda da zakonodavac ne može dati otkaz".

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović zatražio je pojašnjavanje odredbi kada zaposleni dobiva otkaz, pogotovo u slučajevima kada je pravosnažno presuđen i u slučaju izdržavanja kazne zatvora duže od tri mjeseca.

- Zbog izdržavanja kazne zatvora duže od tri mjeseca je vrlo uopćeno i može doći do različitih zloupotreba - istaknuo Mehmedović i zatražio od predlagača Zakona, Vijeća ministara, da o tome vodi računa do amandmanske faze.

Podržane su izmjene Zakona o prekršajima koje je također predložilo Vijeće ministara, ali nije podržano negativno mišljenje Ustavnopravne komisije kada su u pitanju dopune Zakona o sportu te komisija treba izraditi novo mišljenje, dok taj zakon utvrđuje obaveze Ministarstva civilnih poslova BiH u finansiranju državnih reprezentacija i uspješnih pojedinaca.

Poslanička inicijativa Denisa Bećirovića (SDP) da se organizira rasprava o Deklaraciji o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata koja je usvojena na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, nije dobila potrebnu podršku.

Nije bilo dovoljno podrške iz Republike Srpske jer je suština ove inicijative, kazala je danas novinarima u Sarajevu poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević, da se Deklaracija usvojena u RS-u stavi van snage.

Upućen je zahtjev Vijeću ministara da za prvu narednu sjednicu Predstavničkog doma pripremi informaciju sa zajedničke sjednice Vijeća ministara i Vlade Republike Hrvatske o zaključcima u vezi s namjerom Hrvatske da izgradi skladište i odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore.

Poslanica Pandurević tražila je da se danas ne razmatra ratifikacija Sporazuma o grant sredstvima između BiH i Norveške za unapređenje sigurnosti žena i odgovora na rodno zasnovanu diskriminaciju i nasilje u BiH.

Predložila je da se to odgodi za narednu sjednicu dok mišljenje nadležnih institucija Republike Srpske kako bi se razjasnila činjenica da su Gender centar RS-a i Vlada RS-a dali negativno mišljenje na taj sporazum, ali s druge strane nevladinim organizacijama koje imaju sigurne kuće ta sredstva su potrebna.

U pitanju je 190.000 KM, a ta tačka dnevnog reda izazvala je raspravu među poslanicima jer dok su jedni govorili da sigurne kuće nisu baš sigurne te da ne pružaju adekvatnu zaštitu ženama žrtvama nasilje, drugi su upozoravali da su one neophodne za te kategorije društva.

Na kraju prijedlog Pandurević nije usvojen te su poslanici dali saglasnost na ratifikaciju ovog sporazuma čime je završena današnja sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a naredna sjednica najavljena je za 18. aprila te je predsjedavajuća Doma Borjana Krišto zahvalila poslanicima na saradnji jer predsjedavanje Domom preuzima Mladen Bosić (SDS).

Pozvala je poslanike na projekciju filma "Lica Lafore" autora Denisa Bojića u produkciji RTRS-a koja će biti upriličena 27. marta u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u 14.00 sati s ciljem prikupljanja sredstava za borbu protiv te opake bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.