PRESUDE

Ništavan ugovor i prva presuda za fizičko lice u slučaju "Švicarac"

Arhiv

Piše: S.K.

22.3.2018

Kantonalni sud u Mostaru izrekao je prvu presudu za fizičko lice, kojim se ugovor u švicarskim francima između Hypo – Addiko banke i korisnika proglašava ništavnim. 

Kako je rekao predsjednik Udruženja "Švicarac" Kemal Duraković, banka je od korisnika kredita tražila da naplati potraživanja od 21.620 KM, a potom je advokatica Udruženja Fahira Rizvanbegović tužila banku i zatražila ništavan ugovor.

- U tome je naša advokatica uspjela, dobila je ništavni ugovor, te je ujedno odbijena tužba banke za potraživanja u iznosu koji je banka tražila. Istu presudu Općinskog suda Mostar potvrdio je i Kantonalni sud u Mostaru – objašnjava Duraković.


On posjeća da je korisnik kredita podigao 20.000 KM, te da je do izricanja presude već bio otplatio 20.170,43 KM.

- Ništavnim ugovorom i banka i korisnik vraćaju jedno drugom dato i vraćeno, bez ugovorenih kamata. U ovom slučaju korisnik kredita je uplatio 170,43 KM više od podignutog kredita, te je sud nalozio banci da taj iznos vrati sa zateznom kamatom. Banka će također platiti i 3.610 KM sudskih troškova – navodi Duraković.

On podsjeća da je riječ o važnoj presudi, prvoj za fizičko lice. Prošle sedmice izrečene su dvije pravosnažne presude za pravna lica.

Kantonalni sud u Mostaru donio je pravosnažnu presudu prema kojoj Hypo - Addiko banka jednoj kompaniji iz Bihaća mora isplatiti milion KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.