HEROJI

Sipović: Ratne zasluge svi su zaboravili, bolestan sam i nemam čime školovati djecu

Sipović: Bolestan i bez ikakvih primanja

Al. B.

22.3.2018

U odlučujućim borbama za odbranu domovine Fadil Sipović iz Hrenovice iz bestrzajnog topa gađao je neprijateljska oklopna vozila. Kaže da su njegovi saborci pješadiju mogli zadržati, ali ne i tenkove, jer nisu imali čime. U danu kada je njegov top pogođen i uništen granatom, a Fadil od siline detonacije izgubio svijest, nakratko se oporavio, iz Goražda je dobio novo oruđe i pripremio se za borbu od koje je zavisila sudbina grada.  

- Izašao sam gore i prvo sam pogodio pragu, a onda i tenk. Četnici su se počeli povlačiti, jer nisu znali šta im se dešava – prisjeća se Fadil.

Ratna priznanja

Nekoliko godina poslije, Armija RBiH u Goraždu doživjela je reorganizaciju, a iz njegove Prve drinske nastale su tri brigade. Fadil je dobio čin kapetana, a njegove zasluge komandanti su zapamtili i pozvali ga na sastanak na kojem su mu saopćili da je odlikovan najvišim ratnim priznanjem “Zlatnim ljiljanom”.

Hrabri artiljerac se zahvalio, čin koji je dobio i orden koji mu je ponuđen, činili su mu se previše pa je “Zlatni ljiljan”, na njegov prijedlog, dodijeljen saborcu iz Šestog hrenovačkog bataljona, danas rahmetli Smaji Redžoviću.

Iako svjestan da bi s odlikovanjem imao određene privilegije, Fadil kaže da nikad nije zažalio zbog svoje odluke, jer je njegov saborac, također, bio heroj. Teško mu je samo što je država danas, kad ima 60 godina, obolio je i bez ikakvih primanja, zaboravila i tenk, i pragu, i njegova dva ranjavanja, i djecu koju nema od čega školovati.

- Dok sam bio zdrav poslije rata, nisam mnogo nikoga ni molio. Radio sam. Ali, sad sam obolio od šećera, oslabio na živcima. Dijete mi je nekoliko mjeseci išlo u srednju školu, nisam imao para da ga dalje šaljem. Nema ni patike. Drugo dijete mogu školovati do osmog razreda, dok ide u Praču, a srednju školu joj neću moći plaćati – govori ogorčeni Fadil.

Misli na saborce

Uprkos vlastitim problemima, Sipović sa suzama u očima govori i o saborcima u sličnoj situaciji, a takvih je u Hrenovici četrdesetak. Vjeruje da bi ih Općina Pale u FBiH sve zaposlila, ali nema mogućnosti, jer je mala i siromašna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.