NAČELNIK

Hasanbegović: Vidljivi rezultati rada na sređivanju korita Sane

Fena

22.3.2018

Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović smatra da je u periodu od poplava koje su zadesile to područje 2014. godine mnogo urađeno na sređivanju korita rijeke Sane te da su vidljivi rezultati uloženih napora.

- Za razliku od prije četiri godine, općina Sanski Most nije niti u jednom trenutku bila ugrožena od rijeke Sane (osim od podzemnih i oborinskih voda). Postoji ozbiljan napredak, rad na terenu se vidi - istaknuo je Hasanbegović.

Podsjetio je na podršku što su je, nakon poplava prije četiri godine, dobili s raznih strana. To im je, kaže, omogućilo da "danas u Sanskom Mostu malo mirnije žive" ali i da opreza nikada nije dovoljno.

- Na području općine Sanski Most ima osam pritoka koje se ulijevaju u rijeku Sanu, tako da je to stalna borba. Moramo stalno da radimo, nikad nije dovoljno. A upornim zalaganjem i ulaganjem, bit ćemo korak sigurniji nego do sad. To vidimo na primjeru Hrvatske, koja se ovih dana bori s poplavama - naglasio je.

Podsjeća da u slučaju poplava prvi reagiraju građani, potom civilna zaštita područja zahvaćenog poplavama, a kad su poplave većeg intenziteta, uključuju se jedinice iz drugih područja. Naglasio je da izlijevanja vode od prije nekoliko dana nisu bila tog intenziteta i situacija nije zahtijevala pomoć šire zajednice.

Prema jutrošnjem izvještaju, vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu je 223 cm, a mjere se poduzimaju na 250 cm.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.