SARAJEVO

Vikić i ostali: Zarobljenici iz Doma policije ubijeni u parku

BIRN

22.3.2018

Nekadašnja sekretarica Specijalne jedinice policije je izjavila da je u aprilu 1992. godine u sarajevski Dom policije dovedeno osam pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) koji su kasnije ubijeni u Velikom parku.

Svjedokinja inicijala F. M. je posvjedočila da je tokom rata sjedište Specijalne jedinice bilo u Domu policije, a da je komandant bio Dragan Vikić. Prema riječima svjedokinje, u aprilu 1992., u hodniku Doma vidjela je osam pripadnika JNA. 

Kazala je da je Juku Prazinu tada Vikić pitao zašto je doveo te ljude jer u Domu policije nema pritvorsku jedinicu i da ih vodi u Centralni zatvor ili u Centar službi bezbjednosti (CSB).

- Nisam čula zašto ih je doveo tu. Onda sam ja nazvala gospodina Pušinu, šefa policije. Vikić i on su razgovarali i rekao mu je ponovno da ih vodi u Centralni zatvor ili CSB. Vikić je naredio da budu odvedeni u CSB. Potom su momci odvedeni, otišli su - rekla je svjedokinja. 

Navela je da je kasnije čula rafalnu pucnjavu u Velikom parku. Tada je, kako je izjavila, čula da je Vikić kazao: "Nije valjda da je budala pucala u njih". Nakon predočene izjave iz istrage, svjedokinja nije bila sigurna da li je Vikić to rekao ili neko drugi iz njegove kancelarije, piše BIRN.

- Tek sam ujutro saznala da ih je Prazina pobio. Od vojske to saznala, koja je to pričala... Neko je Vikiću rekao da se krv sapere u parku - izjavila je ona, dodavši da o tom događaju nikada nije pisala izvještaj. 

Za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u sarajevskom Velikom parku optužen je Vikić s Jusufom Pušinom, Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem.

Optužnica ih tereti da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA iz transportera koji se nalazio na području Dobrinje. Nakon toga su zarobljenici odvedeni u Veliki park, gdje su ubijeni, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe, navodi se u optužnici. 

Bivši policijski službenik Suad Smajlović je naveo da je u prijavnici Doma policije saznao da je izvjesni Mišo Žmiro zarobio nekoliko ljudi na Alipašinom Polju i doveo ih u Dom. Tada je, prema njegovom kazivanju, Vikić rekao da se odvedu jer nisu imali nadležnost za njih.

- Tada sam saznao da su ubijeni u Velikom parku. Neki su rekli da ih je ubio Žmiro, a neki Prazina. S Vikićem nikada nisam razgovarao o ovome događaju - izjavio je Smajlović.

Suđenje se nastavlja 5. aprila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.