REAKCIJE

Povećanje plaća vojnicima je predizborna priča bez pokrića!?

Vojnici OSBiH: Za povećanje potrebno 9,3 miliona KM

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

23.3.2018

Predstavnički dom Parlamenta BiH na sjednici u srijedu usvojio je izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, što omogućava da vojnici i podoficiri u Oružanim snagama (OS) BiH dobiju povećanje plaća. No, niko u ovom trenutku ne zna odakle namaći za to neophodna sredstva.  

Zakon, čije je izmjene predložila Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma, predviđa da budu određeni novi koeficijenti za 7.126 vojnika i podoficira OSBiH, za šta je na godišnjem nivou ukupno potrebno 9,3 miliona KM, a za period do kraja ove godine oko 5,5 miliona maraka.

Para nema

      

U ovisnosti o činu, ova kategorija budžetskih korisnika dobila bi povećanje plaća između 30 i 80 KM. Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) kazao je da sredstva za implementaciju tog zakona mogu biti osigurana samo smanjenjem osnovica svim zaposlenima u bh. institucijama.

No, Mirsad Isaković, poslanik SBB-a i član Komisije Predstavničkog doma BiH za finansije i budžet, kaže da ovaj prijedlog nema pokriće u budžetu.

- U Zakonu piše da su sredstva predviđena u budžetu, a to nije istina. I ministar Bevanda rekao je da tih para nema. Prema meni, ovo je čisto predizborni zakon koji nema pokriće u budžetu - kaže Isaković.

On ističe da SBB jeste za povećanje plaće svim budžetskim korisnicima koji imaju niske koeficijente, ali da je nerealno da se vojnicima plaće povećaju tako što bi bile umanjenje onima sa, također, niskim primanjima.

Isaković: Nerealno uzimati od onih koji nemaju visoke plaće ( A. Durgut)

Izuzeti policajce

Isaković kaže da je SBB predlagao da se Vijeće ministara obaveže na to da, ako plaće vojnicima budu povećavane umanjenjem plaća drugih budžetskih korisnika, iz toga budu izuzeta vojna lica, policijski službenici i drugi zaposlenici u institucijama sa srednjom i višom stručnom spremom, kao i nekvalificirani i kvalificirani radnici.

- Klub SBB-a predlagao je da izglasamo zaključak kojim se plaće mogu smanjiti samo izabranim i imenovanim zvaničnicima, savjetnicima i rukovodećim službenicima, a da se ne smanjuju onima čije plaće nisu mnogo više od vojničkih. To, međutim, nije prihvaćeno - kaže Isaković.

Također, SBB je tražio da Predstavnički dom obaveže Vijeće ministara BiH da sredstva potrebna za primjenu ovog zakona osigura iz sredstava tekuće rezerve, odnosno kroz prestrukturiranje budžetskih stavki. No, nijedan od njihovih zaključaka nije dobio podršku zbog nedovoljnog broja glasova iz RS.

Mrtvo slovo na papiru  

Isaković kaže da je, ako bi se sredstva za povećanje vojničkih plaća tražila u budžetskoj rezervi, to tek oko 2,2 miliona KM, što je nedovoljno za realizaciju zakona. Stoga on smatra da će zakon u ovoj godini ostati mrtvo slovo na papiru. To bi, smatra on, tek moglo dovesti do pravih problema, jer bi vojnici krenuli tražiti svoja prava, moguće tužbama, a i protestima.

.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.