RAZGOVORI Direktor JP Ceste Federacije BiH

Pravdić: Sanacijom opasnih mjesta povećat će se sigurnost u saobraćaju

Fena

Direktor JP ''Ceste Federacije BiH'' Ljubo Pravdić u intervjuu za Fenu istakao je da će se nivo sigurnosti saobraćaja značajno povećati rekonstrukcijom i sanacijom devet lokacija koje su klasificirane kao “crne tačke” i opasna mjesta.

To je dio projekta "Modernizacija cesta u FBiH“, čije su aktivnosti započele prošlog mjeseca. 

Potcrtao je da se sigurnost saobraćaja konstantno procjenjuje kroz rad Odsjeka za sigurnost saobraćaja JP ''Ceste FBiH'', a u svrhu identifikacije opasnih mjesta na magistralnim cestama FBiH rade se studije crnih tačaka na osnovu podataka o saobraćajnim nezgodama za određene periode.

- Posljednja takva studija je urađena u februaru 2017. godine s podacima o saobraćajnim nezgodama za period 2013. – 2015., koja će biti osnov za djelovanje JP ''Ceste FBiH'' u svrhu povećanja sigurnosti prometa za naredne dvije do četiri godine. Studijom je izdvojeno 31 opasno mjesto (crne tačke) na magistralnim cestama FBiH - kazao je Pravdić.

Odgovarajući na pitanje koliko smo usklađeni s Direktivom Evropske komisije o sigurnom upravljanju cestovnom infrastrukturom, navodi da su "Ceste FBiH“ od 2002. godine do danas izradile tri studije crnih tačaka na magistralnim cestama u Federaciji BiH.

Nakon identifikacije crnih tačaka i opasnih mjesta, tokom godina izvršena je sanacija i rekonstrukcija velikog broja crnih tačaka, a devet identificiranih crnih tačaka iz druge studije se nalazi u Programu modernizacije cesta FBiH.

Što se tiče provođenja aktivnosti RSA (Road Safety Audit) i RSI (Road Safety Inspection), Pravdić kaže da "Ceste FBiH" u okviru redovnih aktivnosti provode interne kontrole s ciljem povećanja sigurnosti na cestama, a inače parcijalno i periodično kontrole rade stručne službe.

- Nadamo se da će Ministarstvo transporta i komunikacija BiH što prije uspostaviti sistem revizije novih projekata i postojećih cesta po metodologijama RSA i RSI, a što je propisano predmetnom Direktivom i Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH - naglasio je Pravdić.

Govoreći o tome mogu li građani biti sigurni u pogledu funkcioniranja semaforskih uređaja na cestama, naglašava da su u prethodnom periodu urađeni značajni investicioni radovi na ugradnji novih i sanaciji postojećih semafora na lokalitetima Cazin, Donji Vakuf, Goražde, Gračanica, Simin Han (Tuzla), Neum, Odžak, Orašje, Tuzla (Miladije), te je pet semafora uvezano u jedinstveni sistem u prolazu kroz Travnik.

- Za navedene semafore urađeni su novi signalni planovi na osnovu podataka o saobraćaju - konstatirao je Pravdić.

Za održavanje semaforskih uređaja, rasvjete tunela, prilaznih zona tunelima i raskrsnica te održavanje trafostanica provedeni su postupci javnih nabavki 2017. godine.

Okvirni sporazumi za četiri godine i pripadajući ugovori za održavanje elektroopreme potpisani su, po njegovim riječima, sa firmom ''Step d.d.'' Sarajevo u vrijednosti od oko 425.000 KM na godišnjem nivou (rasvjeta 178.025,29 KM + semafori 245.280,56 KM).

- Također, za obilježavanje pješačkih prijelaza kod škola planom JP ''Ceste FBiH'' su predviđena sredstva u iznosu od 50.000 KM za sanaciju i ugradnju novih svjetlosnih saobraćajnih znakova, te 50.000 KM za obilježavanje pješačkih prijelaza sa ugradnjom optičko-vibracionih traka - istakao je Pravdić te podsjetio da većina semafora u prolazu kroz gradove (Sarajevo, Tuzla, Mostar i dr.) nisu stalna sredstva JP ''Ceste FBiH'' d.o.o. Sarajevo odnosno izgrađena su od lokalnih zajednica koje njima i upravljaju.

Program modernizacije cesta u FBiH zvanično je počeo krajem prvog mjeseca potpisivanjem ugovora za izvođenje radova na magistralnoj cesti M-17.3 Neum – Stolac, dionica Stari Neum – Broćanac.

Komentirajući benefite koje donosi izgradnja te nove ceste, Pravdić kaže da će građani BiH imati pristup Jadranskom moru preko vlastitog teritorija, to jest omogućilo bi se povezivanje unutrašnjosti zemlje s njenim jedinim pomorskim gradom i turističkim centrom Neumom.

Osim toga, izgradnjom M-17.3, tvrdi, došlo bi do "smanjenja prometnog opterećenja na cesti M-17 (Mostar - Doljani, odnosno granica sa RH) i zastoja na graničnom prijelazu sa Hrvatskom“.

- Predložena nova cesta ukupne dužine 32,9 km je dio magistralne ceste M-17.3 Buna - Neum, ogranak magistralne cesta M-17, Sarajevo – Mostar – Čapljina - Metković. Postojeća cesta Buna - Neum je u dosta lošem stanju, sa skromnim tehničkim elementima (minimalni radijusi, ukupne širine 3 - 4 m, uzdužni nagibi veći od 7 posto, slijepe krivine, veliki broj serpentina i sl.), a predstavlja jedinu vezu BiH s morem. Veza s morem ostvaruje se najvećim dijelom teritorijem Hrvatske što podrazumijeva prelazak dva granična prijelaza – pojašnjava direktor JP ''Ceste FBiH''.

Također, u pogledu izgradnje ceste Neum-Stolac potvrdio je da će ukupan iznos sredstava od 700.000 KM, koje je osigurala Vlada FBiH, biti utrošena na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na poddionici Stolovi – Drenovac na području općine Stolac.

- Ukupna površina zemljišta predviđena za eksproprijaciju na ovoj poddionici je 235 737 m², a prosječna vrijednost zemljišta je oko 8 KM/m², pa je procjena da je za eksproprijaciju na ovoj poddionici ukupno potrebno oko 1.885.000 KM - rekao je Pravdić, te dodao da je u toku natječaj za prikupljanje ponuda za izvođača radova na izgradnji tunela Žaba (Hutovo).

Osim ovih aktivnosti, u 2018. godini predviđene su srednja/manja investiciona ulaganja kao što su rehabilitacije/rekonstrukcije devet mostova, tri tunela, te izgradnja traka za spora vozila.

- Značajan problem je nezadovoljavajući nivo usluga na magistralnim cestama i sigurnost učesnika u prometu, posebno pješaka, prvenstveno zbog činjenice da postojeće trase prolaze kroz gusto naseljena područja zbog čega je neophodno izmještanje trase u postojećem koridoru i zbog čega je Programom modernizacije predviđena izgradnja obilaznica oko gradova. Zato su izuzetno značajne sve aktivnosti, planirane projektom "Modernizacijom cesta u FBiH“, koje trebaju doprinijeti poboljšanju stanja mostova i tunela na magistralnim cestama, poboljšanju nivoa usluge za učesnike u prometu i poboljšanju sigurnosti prometa na cestama - zaključio je u intervjuu za Fenu direktor JP ''Ceste FBiH'' Ljubo Pravdić.

Više o:

Ljubo Pravdić
NA VRH

Podijeli članak na