TUŽBE

Zbog neisplaćenih naknada blokiraju rad UIOBiH: Kudić, Kozadra i Suljendić traže 3.200 KM mjesečno

Faksimil dijela presude Suda BiH: Kozadra izgubio spor

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

24.3.2018

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na sjednici održanoj u četvrtak nije usvojio Izvještaj o radu UIO za 2017. godinu i niz drugih dokumenata neophodnih za normalno funkcioniranje i unapređivanje rada ove institucije.  

Ratko Kovačević, portparol Uprave, pojasnio je zašto Izvještaj i drugi dokumenti o radu UIO nisu usvojeni te je kazao da o tom izvještaju Upravni odbor nije ni vodio raspravu.

Neprežaljeni iznosi

- I tri ministra finansija u BiH podržala su Izvještaj, ali on nije usvojen jer su tri eksperta u UO glasala protiv, i to bez bilo kakvog komentara zašto im Izvještaj o radu UIO za 2017. nije zaslužio prolaznu ocjenu - naveo je Kovačević.

Iz Uprave su otkrili i da trojica članova UO UIO iz reda eksperata još od februara 2016. godine opstruiraju donošenje odluka važnih za funkcioniranje UIO, a sve zbog toga što im se ne isplaćuju naknade za rad u odboru. Izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, usvojene 2016. u Parlamentu BiH na prijedlog Damira Arnauta, poslanika SBB-a, ukinule su dotadašnju praksu da se za članstvo u nekim odborima i komisijama isplaćuje pojedincima i po više hiljada maraka.

Na taj način prestala je važiti i odredba da članovi UO UIO primaju mjesečno nevjerovatnih 3.200 KM! No, Uprava od februara 2016. ne isplaćuje ni 475 KM članovima UO, jer oni nikad nisu donijeli odluku o novom iznosu naknade kakvu propisuje zakon i Uprava nema osnova da im bilo šta isplaćuje.

- No, ovo, kao i sudski sporovi koje pojedinačno vode članovi UO iz reda eksperata protiv UIO po ovom osnovu, nikako ne bi smjeli biti razlog da blokiraju rad jedne od najvažnijih institucija u BiH, od čijeg se rada najvećim dijelom finansiraju svi nivoi vlasti u BiH i od čijeg rada zavisi funkcionisanje privrede u BiH - kaže Kovačević.

Izgubljen spor

No, „Avaz“ je došao do nevjerovatnog otkrića da su trojica članova UO UIO, Miodrag Kudić, ekspert iz RS, Ismet Suljendić, ekspert Vijeća ministara BiH, i Muhamed Kozadra, ekspert iz FBiH, tužila Upravu za indirektno oporezivanje tražeći da im isplati od februara 2016. do oktobra 2017. godine 61.500 KM za članstvo u UO!

To znači da su oni, uprkos tome što je zakon izmijenjen i što im je onemogućeno da i dalje dobivaju po 3.200 KM za najviše jednu sjednicu mjesečno, koliko ih održava odbor, taj iznos pokušali dobiti sudskim putem.

No, prema presudi koju je dobio Kozadra, a za koju naš izvor iz pravosudnih institucija BiH kaže da je drugostepena, Sud BiH jasno je poručio da je njegova tužba neosnovana i da je Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH jasan i precizan.

Uz to, Kozadra će UIO morati nadoknaditi sudske troškove u iznosu od 2.499 KM.

Špekulacije o smjeni

Kovačević je kazao i da UIO kao neosnovane odbacuje špekulacije pojedinih članova UO iz reda eksperata,“koje se provlače putem određenih medija, da bi direktor UIO Miro Džakula trebao podnijeti ostavku, jer Izvještaj o radu uprave za prošlu godinu nije dobio podršku“.

- Te špekulacije potpuno su neutemeljene, posebno iz razloga što je 2017. bila najuspješnija godina u radu UIO od osnivanja ove institucije i godina u kojoj je prikupljeno rekordnih sedam milijardi i 44 miliona KM indirektnih poreza - kazao je Kovačević.

Suljendić: Sve je laž

Suljendić: Potvrdio da je tužio UIO

Ismet Suljendić, jedan od članova UO UIO iz reda eksperata, kazao je jučer za „Avaz“

da je stav UO da članovi pojedinačno ne izlaze sa svojim stavovima u javnost. No, kratko se osvrnuo na navode iz Uprave.

- Mogu samo reći da je laž sve što je rečeno - kazao je Suljendić, ujedno potvrdivši da je podnio tužbu za naknade za članstvo u Upravnom odboru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.