NOVA STRANKA

Više od dvije hiljade građana prisustvovalo osnivanju Pokreta demokratske akcije u Tuzli

A. Bajrić

Piše: A. H

24.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

(Foto: A. Bajrić)

U Tuzli je danas poslijepodne održana osnivačka skupština Pokreta demokratske akcije (PDA) stranke do čijeg je osnivanja došlo nakon nedavnog uvođenja povjereništva u Kantonalni odbor SDA TK .

Velika sala tuzlanskog BKC-a bila je pretijesna da primi sve zainteresirane koji su podržali ovaj politički projekat, te je tako ogroman broj njih rad osnivačke skupštine pratilo video prenosom iz hodnika, galerijskog prostora kao i prostora ispred same zgrade BKC-a.

Prisutnim su se obratili članovi Inicijativnog odbora za osnivanje PDA Senad Alić, Jakub Suljkanović, Munevera Bećarević, Senad Mehmedinović i Azmir Husić.

- Prije svega želim naglasiti da PDA ostaje vjeran ideji i tradicionalinim vrijednostima koje je baštinio prvi predsjednik RBiH rahmetli Alija Izetbegović, a nastavio rahmetli predsjednik Sulejman Tihić. Ideja Alije Izetbegovića bila je društvo jednakih šansi, društvo u kojem neće dominirati pojedinci, gdje neće vladati elite i određene klase, već pravna država u kojoj se zasluge mjere i vrijednuju prema radu – naglasio je predsjednik Inicijativnog odbora osnivanja PDA Senad Alić.

Alić je s gorčinom konstatirao da pojedinci danas ne samo da su izdali ideju Alije Izetbegovića već da su postali vladajuće elite, koje svojataju najprije Izetbegovića i njegove ideje, svojataju odbranu države za koju je poginulo hiljade njenih časnih sinova, te se i sami izjednačavaju sa državom.

Navodeći razloge zbog kojih je došlo do osnivanja PDA, kao i plan ove stranke da BiH učini prostorom jednakih šansi za sve njene građane, Alić je podsjetio na dugogodišnji maćehinski odnos prema Tuzlanskom kantonu od strane pojedinih vlastodržaca iz Sarajeva, a čemu su značajno godinama doprinosili kadrovi SDA koji su zahvaljujući biračkom tijelu Tuzlanskog kantona za sebe i svoje porodice odavno našli uhljebljenje u Sarajevu.

- Niko ovdje nema ništa protiv Sarajeva, jer je to glavni grad naše države i mi ga smatramo svojim gradom, kao i njegove građane. Ali, tražili smo da se značajni infrastrukturni projekti, prije svega energetski, pokrenu u našem kantonu jer su postojeći na izdisaju, ali nismo naišli na razumjevanje. Tražili smo pravilnu i poštenu raspodjelu prihoda, a umjesto toga, munjevito je krenuo proces navodnog čišćenja kadrova. Nije krenuo tamo gdje je to najpotrebnije pred vlastitim vratima SDA gdje je ujedno i najprljavije. Uslijedile su staljinističke metode obračunavanja vrha SDA sa svima onima koji ne misle kao oni – kazao je Alić

Inače među prisutnim na osnivačkoj skuštini PDA primjetan je bio veliki broj nekadašnjih uglednih članova SDA iz Tuzlanskog kantona, među kojima i desetine onih koji su devedesetih godina bili osnivači ove stranke.

Burnim aplauzom i ovacijama prisutnih pozdravljeno je pojavljivanje Mirsada Kukića u BKC-u, koji se, inače, prvi put nakon što je razriješen mjesta predsjednika KO SDA TK, pojavio u javnosti. Ovih dana očekuje se i i zvanična registracija Pokreta demokratske akcije, nakon čega će ubrzo biti sazvana i izborna skupština, na kojoj će se birati predsjednik i druga stranačka tijela.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.