DF i GS: SDA brani BiH kao Izetbegović i Zvizdić - iz trezora i iz Minhena

REAKCIJE Saopćenje za javnost

DF i GS: SDA brani BiH kao Izetbegović i Zvizdić - iz trezora i iz Minhena

Demokratska fronta i Građanski savez reagirali su saopćenjem za javnost nakon, kako su naveli, sramnih izjava Bakira Izetbegovića na tzv. konvenciji SDA.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Prvo, slažemo se da SDA brani Bosnu i Hercegovinu onako kako su je branila njena dva kopredsjednika Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić onda kada je zemlju trebalo braniti: iz trezora i iz Minhena.

Drugo, o SDA i Bakiru Izetbegoviću najrječitije govore njihovi koalicioni i strateški partneri: Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Mate Boban, Jadranko Prlić, Milorad Dodik, Dragan Čović.

Treće, u protekle četiri godine, kada je nakon smrti Sulejmana Tihića preuzeo SDA, Izetbegović je u svakoj prilici da izda – izdao, u svakoj prilici da kapitulira – kapitulirao. Od veleizdaje koju je s predumišljajem organizirao u Vijećnici u reviziji slučaja BiH protiv Srbije, do užeta za spašavanje u vidu aranžmana s MMF-om koje je bacio svom „drugu Mići“ i omogućio mu da o našem trošku održi neustavni referendum u septembru 2016. godine.

Četvrto, Izetbegović je prvi put nakon 1995. omogućio da vlast u Srebrenici vrši stranka i režim koji veličaju genocid i ubice. Njegovo ponašanje u tom slučaju je knjiški primjerak veleizdaje.

Peto, izjava da se ljevičari u ovoj zemlji ne bore za interes države je uvreda svim onim Bošnjacima, Hrvatima, Srbima, Bosancima i ostalima koji su, braneći svoje pravo na opstanak u BiH, branili i nastavljaju braniti i svoja ljevičarska uvjerenja.

Šesto, ako nas recentna historija BiH uči nečemu, onda je to da je SDA između Bosne i Hercegovine i stranke, između države i vlasti, uvijek birala vlast. I nema masovnog ubice s kojim nije bila spremna otići u krevet za ljubav vlasti. Kao što je i danas u vlasti s čovjekom koji je nelegalno zatvorene bošnjačke civile iz Heliodroma u ljeto 1993. godine koristio kao robovsku radnu snagu – Draganom Čovićem.

Sedmo, sve što je Bakir Izetbegović svojom pregalačkom borbom oslobodio, neka ogradi: ljevičari se tu neće baviti politikom. Na svakom drugom koraku suverene Bosne i Hercegovine, koju smo mi branili dok se on šetkao po svijetu, ćemo voditi politiku koju nađemo za shodno. I nećemo za to tražiti njegovu dozvolu.

Na koncu, želimo javnost podsjetiti na još jednu očiglednu istinu: Bakir Izetbegović je dokaz da što je više SDA, to je manje BiH - navodi se u saopćenju DF-a i GS-a.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH