SAZNAJEMO

Peta žrtva svinjske gripe u zeničkoj bolnici!

Kantonalna bolnica Zenica: Formiran i Tim za sprečavanje gripe ( D. Pašalić)

D. PAŠALIĆ

26.3.2018

U Jedinici intenzivnog liječenja Kantonalne bolnice Zenice (KBZ) jučer je umrla Zilha Čančar (42) iz Tišine kod Zenice zbog zaraze virusom H1N1, takozvane svinjske gripe, saznaje „Dnevni avaz“. 

Više informacija

Kako tvrdi porodica umrle, Čančar je sedam dana imala visoku temperaturu, a zahvaljujući naporima ljekara, uspjeli su je dovesti u normalu. Nažalost, temperatura se vratila, što je bilo kobno po nju.

Čančar je odmah ponovo hospitalizirana, gdje je, nažalost, jučer izgubila bitku sa svinjskom gripom.

Ovu informaciju provjerili smo i sa prim. dr. Ednanom Drljevićem, predsjednikom Tima za sprečavanje gripe u KBZ-u, koji je potvrdio da su rađene analize na H1N1 kod pacijentice.

- Sve što u ovom momentu mogu kazati jeste da smo radili analizu na virus H1N1 kod pacijentice Čančar. Uzorak je poslan u Sarajevo, a kakav je konačan ishod, bez uvida u nalaz, koji još nisam vidio, ne mogu više reći. Sutra (danas, op. a.) imat ćemo više informacija – kazao je Drljević.

Tako će danas biti poznato je li, kao i u prethodnim slučajevima, svinjska gripa došla kao pridruženo oboljenje, ali i više detalja o ovom tragičnom ishodu. Porodica umrle, koja je upućena u ishod nalaza, tvrdi da je potvrđeno prisustvo virusa H1N1, a da su zbog ove tragedije svi u šoku.

Dr. Drljević: Uzorak poslan u Sarajevo

Pet pacijenata

Ovo je drugi smrtni slučaj u svega osam dana koji se dogodio zbog obolijevanja od svinjske gripe. Do sada je u zeničkoj bolnici od zaraze virusom H1N1 umrlo pet pacijenata. Osim toga, u KB-u Zenica umrle su i dvije osobe čiji se uzrok smrti može vezati uz gripu, a da nisu pozitivne na H1N1.

Umro još jedan pacijent 

U Timu za sprečavanje gripe Kantonalne bolnice Zenica još čekaju nalaz jednog pacijenta koji je, također, umro u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a za kojeg se sumnja da je bio zaražen virusom H1N1.

- Mi smo poslali nalaze u Sarajevo i još čekamo rezultate i šta će oni kazati. Dok ne dođu, prerano je govoriti o uzroku smrti – kazao je prim. dr. Drljević.

Simptomi svinjske gripe

Najčešći simptomi svinjske gripe su povišena tjelesna temperatura, kašalj ili curenje nosa, grlobolja, bolovi u tijelu, posebno u mišićima, glavobolja, slabost, povraćanje ili proljev. Virus se najčešće širi od čovjeka na čovjeka putem kapljica koje nastaju prilikom kašljanja ili kihanja zaražene osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.