BIH

Za tri godine poslanici zasjedali samo 66 dana!

Predstavnički dom: Održali 61 redovnu sjednicu

S.DEGIRMENDŽIĆ

26.3.2018


Prošlo je 1.200 dana otkako je konstituiran aktuelni saziv Parlamentarne skupštine BiH, a poslanici Predstavničkog doma radili su punih 60 dana! Toliko je, naime, održano redovnih sjednica tog doma, a poslanici su se, osim na redovnim, još okupili na konstituirajućoj sjednici u decembru 2014. te na pet hitnih zasjedanja.  Za tri i po godine ovog saziva Parlamenta održane su i dvije zajedničke sjednice oba doma PSBiH. Šta su poslanici radili preostalih 1.130 dana, kada nisu održavane sjednice, to pouzdano niko ne može reći. 

Krše Poslovnik  

Doduše, u danima koji prethode sjednici doma budu održavana zasjedanja parlamentarnih komisija, čije trajanje varira, ali u prosjeku rijetko budu duža od sat vremena. Tako da se to vrijeme provedeno na sjednici komisija, na koje mnogi često i ne dolaze, ne može računati ni kao pola osmosatnog vremena koje važi za „obične“ uposlenike PSBiH.  

Premda zakonski i podzakonski akti koji reguliraju rad parlamentaraca ne predviđaju njihov stalni boravak u Parlamentu BiH, jer imaju pravo i obavezu da rade u svojoj izbornoj bazi, tek 68 dana za koje se pouzdano zna da su poslanici bili u skupštinskim klupama uistinu je malo.  

Pogotovo jer Poslovnik Predstavničkog doma kaže da „u pravilu, Dom zasjeda dva puta mjesečno“. No, očigledno ovu nepreciznost koja može značiti da Dom može zasjedati i mimo tog pravila, Kolegij koji čine po jedan član iz SDA, HDZ-a i SDS-a tumači radije na način da mogu zasjedati i manje od dva puta nego da to bude veći broj zasjedanja.  

 Mjeseci bez sjednica  

Pritom, s obzirom na to da je održano tek 60 redovnih sjednica u 40 mjeseci, jasno je da su dvije sjednice za mjesec izuzetak, a ne pravilo.   
Dom naroda zasjedao je 36 dana u ovom mandatu, i to od januara 2015. kada je konstituiran. Poslovnik tog doma kaže da oni zasjedaju „najmanje jednom mjesečno“. U ovom slučaju, delegati u nekim mjesecima nisu zasjedali nijednom.  

I ova statistika još je jednom pokazala da su parlamentarci u BiH s primanjima od 4.500 do 7.000 KM najbolje plaćeni u regionu, iako najmanje rade. 

Tako se, primjerice, ovih dana u Hrvatskoj digla kuka i motika na zastupnike Sabora jer su zasjedali „samo“ 159 dana u oko godinu i po mandata. Toliko naši parlamentarci, ako bi radili ovim tempom, ne bi sakupili očigledno ni u tri četverogodišnja mandata.  

U više navrata Klub SBB-a u Predstavničkom domu stalno je isticao i upozoravao na mali broj sjednica koje se održavaju i upravo su navodili primjer Hrvatske i Srbije, gdje su zasjedanja parlamenata mnogo češća.

Uprkos tome što su iz Kluba poslanika SBB-a pozivali na češće zakazivanje sjednica Predstavničkog doma, do toga nije došlo. A da Kolegij ne namjerava mijenjati praksu, pokazuje i primjer da je posljednja sjednica tog doma održana 21. marta, a naredna zakazana tek za 18. april. Slična je situacija i u Domu naroda. Posljednja sjednica prekinuta je 21. marta. Nastavak je prvobitno bio zakazan za naredni dan, ali je ipak prolongiran za 17. april.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.