SARAJEVO Saopćenje za javnost

Ambasada SAD u BiH: Izmišljene priče s ciljem zastrašivanja građana moraju prestati

Avaz.ba
26.03.2018 17:17

Neki političari nastavljaju koristiti izmišljenu priču o takozvanoj NATO vježbi, kako bi plašili građane BiH, uprkos našim kontinuiranim naporima da osiguramo tačne i pravovremene informacije o vježbi, saopćeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Ambasada SAD odlučno odbacuje sve špekulacije i tvrdnje o ovoj vježbi.

- Kao što smo u više navrata istakli, u sklopu kontinuirane, uske saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, Ured za saradnju u oblasti odbrane (ODC) Ambasade SAD i Nacionalna garda Države Merilend trenutno rade s Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH kako bi za Predsjedništvo BiH pripremili preporuku za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Merilend i OSBiH, koja će se održati 2019. godine. Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost bit će veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom BiH i regije u sklopu Programa državnog partnerstva u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranija niti borbene municije. Tokom vježbi ove vrste koristi se municija namijenjena za obuku koja nije štetna za okolinu.

Kao i uvijek, kada su ovakve vježbe u pitanju, usko sarađujemo s relevantnim institucijama kako bismo definirali detalje aktivnosti, što uključuje i ovosedmične sastanke između oficira iz Ureda za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD, Nacionalne garde Merilend i njihovih kolega iz BiH.

Ova aktivnost dio je dugogodišnje saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Merilend i Oružanih snaga BiH koje je bilo izuzetno korisno i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina postojanja - saopćeno je iz Ambasade SAD.

NA VRH