BPK

Goražde na migrantskoj ruti: Odjeću i novac za hranu davali i policajci

Al. B.

26.3.2018

Zbog naglog povećanja broja migranata, koji na prostor Goražda dolaze iz susjedne Crne Gore, ministar unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Nijaz Musić zatražio je sastanak s državnim ministrom sigurnosti Draganom Mektićem. 

Uz pojačanje kontrole državne granice, bit će zatraženo formiranje ispostava terenskog ureda za strance na graničnim prijelazima Metaljka kod Čajniča i Vardište kod Višegrada. Istovremeno, Musić je održao sastanak s predstavnicima vlasti Goražda i Vlade BPK, na kojem je istaknuto kako Goražde mora biti spremno za nastavak prijema vala migranata, koji će s toplijim danima vjerovatno biti veći.  

- Problem je briga o tim osobama u popodnevnim i noćnim satima, kada prije ili nakon obrade moraju provesti noć u Goraždu. Nemamo materijalnih i tehničkih kapaciteta, niti zakonskog osnova da te osobe držimo kod sebe, pa uz pomoć Gradske uprave tražimo adekvatne prostorije da bi oni mogli odmoriti, prespavati, promijeniti garderobu ... – kazao nam je Musić.

U posljednjih 12 dana u BPK je evidentirano 86 slučajeva migranata s Bliskog istoka, Sirije, Pakistana, Alžira i Libije. Svi oni evidentirani su 50-ak kilometara unutar BiH, nakon što su ilegalno prešli državnu granicu i područja u nadležnosti MUP-a RS. 

- Oni na naše prostore dođu nakon što desetak dana provedu hodajući po šumama. Zaobilaze granične prijelaze i naseljena mjesta i nama dolaze u veoma lošem stanju, iscrpljeni, neki i povrijeđeni tokom dugog pješačenja. Mi smo za prihvat i prvu pomoć osigurali jednu prostoriju, određene količine hrane i higijenskih proizvoda. U samom početku su im i policijski službenici davali svoju odjeću ili novac za hranu. Nekoliko puta smo organizirali i akciju sakupljanja novca kako bismo im platili kartu do Sarajeva – kaže ministar Musić.

Nakon ulaska u BPK terenski ured za strance u Goraždu vrši obradu i upućuje ih u Imigracioni centar u Delijašu, a iz Goražda do Sarajeva putuju redovnim autobuskim linijama.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.