FOČA

Ponovo pokrenuto klizište: Porodica Filipović strahuje da će ostati bez svega

Al.B.

26.3.2018

Nakon posljednjih padavina reaktivirano je veliko klizište u selu Budanj kod Foče. Klizište koje se prvi put pojavilo u januaru prošle godine, dugo nekoliko stotina metara, sada je blizu prvim stambenim objektima. 

– Otkako se ovo desilo, u kući ne smijemo zanoćiti. Došlo je do kuće, još samo da se ona sruši, sve je ugroženo – kazala je novinarima Milka Filipović, koja dodaje kako je klizište prekinulo i vodovod, i put, te da se kući više ne može ni prići.  

Filipovići žive od poljoprivrede i prošle su godine ostali bez štale, a sada strahuju da će izgubiti sve. Nezadovoljni ranijom procjenom štete, pokrenuli su sudski proces protiv Rudnika Miljevina, a i novo aktiviranje klizišta pripisuju eksploataciji uglja u ovom dijelu kopa. Iz Uprave Rudnika su kazali da je došlo do slijeganja pukotina zemljišta na postojećem klizištu, a da eksploatacija uglja nije vršena u ovom dijelu kopa.

Jedan broj porodica prihvatio je ponuđene iznose za imovinu iznad kopa rudnika, gdje se vrši postepena eksproprijacija s ciljem nastavka eksploatacije uglja. Klizište u Budnju posjetila je Općinska komisija, a o novim problemima mještana obaviještena je Civilna zaštita.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.