BIH

Starim i iznemoglima svaki dan kući donose tople obroke

Ekipe Međunarodnog foruma solidarnosti dijele obroke na terenu

Piše: S. Sm.

28.3.2018

Međunarodni forum solidarnosti „Emmaus“ već deveti mjesec realizira projekt „Jedan obrok dnevno“ i svakog dana u domove 100 starih, bolesnih i iznemoglih iz Srebrenice i Bratunca donosi jedan kuhani i topli obrok.  

Danijela Stanojević, rukovodilac „Emmausa“, za „Avaz“ kaže da je ovim projektom obuhvaćeno 59 porodica sa stotinu članova koji pripadaju tim kategorijama.

- Njima mjesečno podijelimo 2.970 toplih obroka. Cilj projekta je poboljšanje života korisnika, kako bi se svaki član zajednice osjećao dostojanstveno – kaže Stanojević.

Naglašava da zbog velike razuđenosti srebreničke i bratunačke općine 30 porodica iz ruralnih naselja dobiva prehrambene i higijenske pakete.

U projekt „Jedan obrok dnevno“ uključio se i Rotari klub iz Srebrenice, koji je u dva granta osigurao 19.000 maraka.

Nedeljko Simić iz ovog Rotari kluba ističe da žele pružiti pomoći za što više osoba koje nisu u mogućnosti sebi priuštiti kvalitetan obrok. Dodao je da u realizaciji projekta očekuje veću pomoć općina Srebrenica i Bratunac.

Šleperi pomoći za Siriju

Međunarodni forum solidarnosti „Emmaus“ u BiH djeluje od 1992. godine. U prihvatnom centru „Duje“ u Doboj-Istoku, u dnevnim centrima u Doboju i Zvorniku te u internatskom smještaju u Potočarima kod Srebrenice, ima 200 zaposlenih. 

Ova organizacija u proteklom je periodu narodu Sirije otpremila više od 50 šlepera pomoći.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.