BIH

Dragojevića buk: Krije li divlja deponija smeća tijela žrtava iz Foče?

Al. B.

27.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Istražitelji Instituta za traženje nestalih BiH i predstavnici Tužilaštva nastavili su ekshumaciju na lokalitetu Dragojevića buk, pored magistralnog put Ustikolina – Foča.

Na ovoj lokaciji, prema podacima kojima raspolažu, nalaze se posmrtni ostaci više osoba ubijenih na području Foče, a da bi ih locirali, potrebno je pretražiti stotine tona smeća odlaganih nakon rata. 

– Do sada su pronađeni nekompletni skeletni ostaci jedne osobe. Nastavljamo rad, a koliko će tačno trajati, teško je procijeniti s obzirom na to da se radi o velikim količinama smeća na veoma velikom lokalitetu dimenzija 120 sa 60 metara, a u dubinu se ide 15-ak metara – kazala nam je portparol INO BiH Lejla Čengić. 

Pored informacija koje imaju, dodatnu sumnju da se na ovom prostoru zaista i nalaze posmrtni ostaci žrtava, izaziva upravo divlja deponija, na koju se godinama odlagalo smeće iz Foče. 

– Ovo nije jedino smetljište gdje smo pronalazili ostatke žrtava iz proteklog rata, a sva ta smetljišta koja su napravljena poslije rata imaju razlog zašto su napravljena. Posljednja veća deponija bila je na grobnici u Kozluku, koja je otkrivena 2015. godine. Sakriti posmrtne ostatke, to je jedini cilj – ističe Čengić.

Ekshumacija na Dragojevića buku nastavlja se i narednih dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.