SKANDAL

"Elektroprijenos“ opljačkan za 62 miliona maraka!?

Piše: M. AŠČIĆ

27.3.2018

Kompanija „Elektroprijenos BiH“ presudom Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci od 15. marta ove godine dužna je isplatiti 30.550.691 marku „Elektroprivredi HZHB“ iz Mostara, a na osnovu tužbe podnesene još 2010., otkriva „Dnevni avaz“.

 Veliki problem

Sa zateznim kamatama, ukupna potraživanja koja moraju biti isplaćena iznose čak 61 milion KM, jer je na glavnicu od 30,5 miliona dodana kamata u skoro istom iznosu, odnosno čak i veća za nekoliko stotina hiljada maraka.

Ovo je, osim za „Elektroprijenos“, veliki udarac i za Federaciju, jer će na osnovu presude posljedično doći do isknjiženja kapitala u RS, a ova će brojka na kraju ukupno iznositi i do 100 miliona KM. 

„Elektroprivreda HZHB“, čiji su kadrovi pod direktnom kontrolom HDZ-a BiH, tužila je „Elektroprijenos BiH“ potražujući desetine miliona KM zbog, kako je navedeno, investicionih ulaganja u pojedine organizacijske jedinice, i to u periodu od osnivanja HZHB 1992. pa do razdvajanja i osnivanja kompanije za prijenos energije, 28. februara 2006. godine!

Indikativno je da se na čelu „Elektroprijenosa“ nalazi Matan Žarić, kadar HDZ-a BiH, koji je u vrijeme podizanja tužbe bio i generalni direktor „Elektroprivrede HZHB“ i on je potpisnik tužbenog naloga?! Prema ovoj presudi, Žarić, ustvari, mora isplatiti novac „Elektroprivredi“ po tužbi koju je sam podnio?!

Prema našim saznanjima, riječ je o zakulisnim i smišljenim radnjama određenih političkih struktura, jer je međunarodna zajednica, koja je regulirala Zakon o osnivanju „Elektroprijenosa“, precizno utvrdila učešće početnog kapitala te definirala da se svi sporovi mogu voditi isključivo arbitražnim postupcima, a nikako sudskim putem.





 

Presuda neutemeljena

Zanimljivo je i da se Sud BiH proglasio nenadležnim za ovaj predmet još 2012. te je vrlo simptomatično zašto se čekalo šest godina da se ova presuda, koja je nezakonita jer sud u Banjoj Luci nije nadležan za postupak, donese nekoliko mjeseci prije izbora.

- Ovo će uzdrmati Federaciju, jer ni Vlada FBiH ni „Elektroprijenos“ nemaju ovaj novac. O svemu su obaviještene i nadležne institucije, prije svega federalni premijer Fadil Novalić. Ovo je pljačka „Elektroprijenosa“ i rušenje odluka međunarodne zajednice. Ovdje se, ustvari, želi napuniti stranačka kasa – tvrdi naš izvor.

Očekuje se hitna reakcija OHR-a

Očekuje se i hitna reakcija Valentina Incka (Inzko), visokog predstavnika u BiH, jer se, navodi naš izvor, presudom ruši dignitet odluka međunarodne zajednice i tadašnjeg nezavisnog člana koji je radio na ovom zakonu.

- Ovim se činom sve odluke međunarodne zajednice donesene putem svog nezavisnog predstavnika ruše. Ovo je šamar i OHR-u – tvrdi naš izvor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.