IZJAVE

Vigemark: Rješenja moraju biti prihvatljiva i strankama i svim građanima BiH

Piše: R. Be.

27.3.2018

Nakon sastanka s američkom ambasadoricom Morin Kormak (Maureen Cormack) i liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, koji je održan u rezidenciji američke ambasadorice u Sarajevu, novinarima se obratio i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Wigemark). 

- Današnji sastanak dio je niza sastanaka koje smo imali i imat ćemo s liderima političkih stranaka. Rješenja koja se donose trebaju biti prihvatljiva svim političkim strankama i svim građanima u BiH, znači potrebno je doći do kompromisa - poručio je Vigemark.  

Na pitanje je li se razgovaralo o prijedlogu lidera DF-a Željka Komšića, kojeg je iznio na jednom od sastanaka, Vigemark je odgovorio da o tome nije bilo riječi.

- Ono o čemu jesmo razgovarali, a to nije bio nikakav specifičan model niti prijedlog od prošle sedmice, bili su jednostavno spremnost gospodina Radončića i interes da se jednostavno radi na tome kako bi se došlo do zajedničke osnove i rješenja - kazao je Vigemark.

Na pitanje učestvuje li lider HDZ-a BiH Dragan Čović u razgovorima i hoće li ga pozvati, Vigemark je odgovorio da su se više puta sastajali s Čovićem te da će se sastajati i s liderom HDZ-a i liderima drugih stranaka.  

Na pitanje je li većina stranaka za ili protiv predloženih rješenja, Vigemark je kazao da međunarodna zajednica nema svoj prijedlog.

- Mi smo ovdje da pomognemo razgovore, nećemo postaviti nikakvo nametnuto rješenje, to je rješenje do kojeg trebaju doći vaši političari i vaš parlament. Međunarodna zajednica nema nikakav svoj prijedlog. Rješenje trebaju postići oni koji su unutar BiH, ovo nisu nikakvi novi dejtonski razgovori - zaključio je Vigemark. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.