SAZNAJEMO

Danas 19 godina od smrti federalnog doministra: Predmet "Leutar" opet vraćen Tužilaštvu BiH!

Leutar: Ubice nikad nisu pronađene

Piše: M. AŠČIĆ

28.3.2018

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova FBiH Jozo Leutar preminuo je na današnji dan prije 19 godina u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, nakon što je 12 dana ranije njegov službeni automobil raznijela eksplozija u sarajevskom naselju Ciglane! 

Brojne istrage

Skoro 19 godina kasnije, ovo političko ubistvo, koje je okarakterizirano kao klasičan atentat, još nije riješeno. Uprkos brojnim istragama, ubice i nalogodavci Leutarovog ubistva nisu otkriveni. Tužilaštvo KS, koje je donedavno opet vodilo istragu, prošle godine, kako nam je potvrđeno, vratilo je ovaj predmet u nadležnost Tužilaštvu BiH.

Time je nastavljeno prebacivanje predmeta između ove dvije institucije. Tužilaštvo BiH, naime, dostavilo je ovaj predmet u rad Tužilaštvu KS još 2015. Dalida Burzić, glavna kantonalna tužiteljica, izjavila je tada za „Avaz“ da im je predmet vraćen, a da na njemu niša nije rađeno.

- Predmet „Leutar“ s pet kutija dokaza vraćen je ovom tužilaštvu bez ikakvog objašnjenja. Nakon izvršenog uvida u spis utvrđeno je da nijedna radnja nije poduzeta. Ja sam lično to vratila glavnom tužiocu Tužilaštva BiH (Goranu Salihoviću, op. a.), jer mi je iz njihovog dopisa nejasno zašto nam je vraćen predmet bez bilo kakvog objašnjenja – izjavila je Burzić za naš list 8. januara 2015.

Salihović: Ništa nije poduzimao

Mihajlović: Predmet držao na podu

Ovom njenom izjavom potvrđena je šokantna izjava Sadine Beridan-Zuhrić, bivše daktilografkinje suspendiranog državnog tužioca Bože Mihajlovića. Ona je prošle godine u ispovijesti za „Avaz“, govoreći o (ne)radu Tužilaštva, kazala da je „tužilac Mihajlović predmet 'Leutar' držao tri godine na podu, a da ništa nije poduzimao“.

Gazio po predmetu

- Čak je bio neraspakovan. Nasred kancelarije. Bukvalno se gazilo po predmetu. Sjećam se da mi je rekao da u jednom danu napravim dva zapisnika: jedan o tome kada je predmet stigao u Tužilaštvo BiH, a drugi da napravim popis spisa i vratim Tužilaštvu KS. Znači, dva popisa spisa u jednom danu s različitim datumima – izjavila je prošle godine Beridan-Zuhrić.

Tužilaštvo KS imalo formirane timove 

Nezvanično saznajemo da je Tužilaštvo KS 2015. godine, po prijemu predmeta, formiralo tužilačke timove koji su užurbano radili na ovom predmetu. Istraga je vođena u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA). No, kako je istraga napredovala, utvrđeno je da Tužilaštvo KS za ovu vrstu krivičnog djela nije nadležno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.