BIHAĆ

Ambasadorica Kine ponudila pomoć u otvaranju kineskog tržišta za mlijeko iz BiH

Fena

28.3.2018

U sklopu dvodnevne posjete Unsko-sanskom kantonu, ambasadorica Narodne Republike Kine Čen Bo, zajedno s premijerom USK Huseinom Rošićem, obišla je danas mljekaru ''Meggle'' u Bihaću, gdje je razgovarala s direktorom Kemalom Hrnjićem.

Ambasadorica je izrazila interesiranje za saradnju kineskih kompanija s ''Meggleom'' te je istakla da izvoz mlijeka u Kinu zahtijeva uspostavljanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira, a Ambasada je spremna pomoći u otvaranju kineskog tržišta za mlijeko iz BiH.

- Međutim, postoji mogućnost saradnje ''Megglea'' s kineskim kompanijama koje djeluju na prostoru EU za koju vaša država ima dozvolu za izvoz. Ovo je proces u koji možemo krenuti veoma brzo, s obzirom na to da ne postoje formalne prepreke - izjavila je ambasadorica.

Kako je rekao direktor Hrnjić, Unsko-sanski kanton ima veliki potencijal kad je u pitanju mljekarstvo, a mlijeko koje se proizvodi na tom području je veoma kvalitetno.

- Naš trenutni problem je višak proizvedenog mlijeka i saradnja s kineskom kompanijama sigurno bi nam bila od velike pomoći u njegovom rješavanju - dodao je Hrnjić.

Premijer Rošić je tokom današnje posjete još jednom potvrdio spremnost Kantonalne vlade da bude na raspolaganju svim potencijalnim kineskim investitorima.

- Drago mi je što smo zainteresirali ambasadoricu za poljoprivrednu proizvodnju na prostoru USK. Mi jesmo prvak u proizvodnji mlijeka u Federaciji i trebamo ovoj grani poljoprivrede pružiti maksimalnu podršku - kazao je premijer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.