REAKCIJA

Ambasada SAD o Dodikovoj najavi da će blokirati "NATO vježbu"

Piše: K. Ke.

28.3.2018

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik sinoć izjavio da će on okupiti 30.000 ljudi na Manjači kako bi "blokirao vojnu vježbu NATO-a", zatražili smo komentar od Ambasade SAD u Sarajevu.

- Naše saopćenje za medije dovoljno govori samo za sebe i nemamo ništa dodati o ovoj temi na ono što je navedeno u saopćenju za medije - kazali su iz Ambasade za "Avaz".

Iz Ambasade je jučer saopćeno da "neki političari nastavljaju koristiti izmišljenu priču o takozvanoj NATO vježbi, kako bi plašili građane BiH, uprkos našim kontinuiranim naporima da osiguramo tačne i pravovremene informacije o vježbi"

- Kao što smo u više navrata istakli, u sklopu kontinuirane, uske saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, Ured za saradnju u oblasti odbrane (ODC) Ambasade SAD i Nacionalna garda Države Merilend trenutno rade s Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH kako bi za Predsjedništvo BiH pripremili preporuku za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Merilend i OSBiH, koja će se održati 2019. godine. Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost bit će veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom BiH i regije u sklopu Programa državnog partnerstva u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranija niti borbene municije. Tokom vježbi ove vrste koristi se municija namijenjena za obuku koja nije štetna za okolinu.

Kao i uvijek, kada su ovakve vježbe u pitanju, usko sarađujemo s relevantnim institucijama kako bismo definirali detalje aktivnosti, što uključuje i ovosedmične sastanke između oficira iz Ureda za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD, Nacionalne garde Merilend i njihovih kolega iz BiH.

Ova aktivnost dio je dugogodišnje saradnje između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Merilend i Oružanih snaga BiH koje je bilo izuzetno korisno i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina postojanja - saopćeno je jučer iz Ambasade SAD.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.