SASTANCI

Centralna zona će nestati, u HDZ-u BiH još razmišljaju o poziciji dogradonačelnika

S današnjeg sastanka

M. Sm.

29.3.2018

13.53

U Gradskoj vijećnici u Mostaru okončana je treća runda razgovora predstavnika lokalnih organizacija parlamentarnih stranaka na državnom nivou, s ciljem iznalaženja rješenja za održavanje izbora u Mostaru u ovoj godini, a kojima prisustvuju predstavnici SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a,HDZ-a 1990, BPS-a, SNSD-a i SDS-a.

Domaćin današnjeg sastanka je bio SDP, čiji je predsjednik Gradskog odbora Edin Zagorčić, koji je novinarima kazao da se danas razgovaralo o dvije ključne stvari, broju organizaciji izbornih jedinica i poziciji dogradonačelnika.

On je istakao da su sve stranke pokazale ozbiljnost u pregovaranju i spremnost na određene kompromise te da je prevladalo mišljenje o tome da se stvari trebaju rješavati korak po korak, najprije organizacija izbornih područja, nakon toga pozicija dogradonačelnika. 

Iako danas nije postignut dogovor o broju izbornih jedinica, Zagorčić je rekao da su u vezi s centralnom zonom svi spremni na kompromis.

- Centralna zona će, po svemu sudeći, nestati, na način kako je sada organizirana, a daje jednog vijećnika, jer to ne ispunjava odluku Ustavnog suda BiH, s obzirom na to da ne odgovara reciprocitetu broja birača koji biraju jednog vijećnika. Postoje određene ideje da se ti ljudi, kao u Brčkom, sami opredjeljuju u kojoj će izbornoj jedinici glasati i ostaje da još definiramo kome će ići taj vijećnički mandat - rekao je Zagorčić.

Također, naveo je da je određeni broj stranaka za to da se uvede pozicija dogradonačelnika, dok u HDZ-u BiH, naveo je, o tome još razmišljaju. 

Potvrdio je da je današnjem sastanku prisustvovao pravni stručnjak Slaven Bevanda, koji im je, rekao je, dao određene sugestije i mišljenje, dok su iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH odbili prisustvovati.

- Oni smatraju da ne trebaju biti dio političkih pregovora i ostali su na usluzi u smislu tumačenja izbornog procesa. Nisu htjeli biti dio ove naše priče i mi time nismo zadovoljni - poručio je Zagorčić.

Ocijenio je da su razgovori bili konstruktivni te da je dogovoreno da se ubrza dinamika pregovaranja, tako da će idući sastanak biti već u naredni četvrtak, kada će domaćin biti SBB.

11.35

U Gradskoj vijećnici u Mostaru danas je počeo treći krug razgovora predstavnika lokalnih organizacija parlamentarnih stranaka na državnom nivou, s ciljem iznalaženja rješenja za održavanje izbora u Mostaru u ovoj godini.

U prethodnoj rundi razgovora, prije dvije sedmice, kojoj su prisustvovali predstavnici SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a,HDZ-a 1990, BPS-a, SNSD-a i SDS-a, izneseni su prijedlozi izmjena Izbornog zakona BiH koji se odnose na Mostar, od onih koji su već bili u parlamentarnoj proceduri, ali i novi, poput SBB-ovog.




Predsjednik Gradskog odbora SBB-a Anel Kljako uoči sastanka je izrazio očekivanje o tome da će se, konačno, početi razgovarati o konkretnim prijedlozima, između ostalih, i SBB-ovom.

Domaćin ovog sastanka je Gradski odbor SDP-a, a iako je prošli put rečeno da će biti pozvani pravni eksperti, danas je prisutan samo Slaven Bevanda, koji je 2012. godine bio u peteročalnoj grupi pravnih stručnjaka, a koju je imenovalo Gradsko vijeće, upravo da bi sačinili zajednički prijedlog načina provedbe odluke Ustavnog suda BiH, u čemu nisu uspjeli.

Izjave za medije su predviđene u 13 sati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.