GODIŠNJICA

Obilježeno 20 godina uspostave redovne linije Minhen - Sarajevo - Minhen

Piše: A. Čengić

29.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

(Foto: A. Kuburović)


Njemački nacionalni avioprijevoznik "Lufthansa", najveći evropski avioprijevoznik i član "Star Alliance", danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo obilježio 20. godišnjicu uspostave redovne međunarodne linije Minhen - Sarajevo - Minhen.

Prvi let na ovoj liniji "Lufthansa" je obavila 29. marta 1998. godine, tek godinu i po nakon što je Međunarodni aerodrom Sarajevo ponovo otvoren za civilni promet.

Tokom proteklih godina, "Lufthansa" s linijom Minhen - Sarajevo - Minhen pokriva oko 10 posto prometa na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Ako se u ovu brojku dodaju i ostale tri kompanije ove grupacije ("Australian Airlines", "Swiss" i "Eurowings") ukupni promet iznosi oko 25 posto, odnosno četvrtinu ukupnog prometa.

Peter Pulem (Peter Pullem), viši direktor prodaje za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu za "Lufthansa" grupaciju, rekao je da ova godišnjica predstavlja predanost Bosni i Hercegovini kao prve evropske aviogrupacije koja je povezala mladu državu sa zapadnom Evropom i svijetom.

Armin Kajmaković, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, naglasio je da je od dolaska "Lufthanse" kroz Aerodrom prošlo više od 10 miliona putnika, a poseban rast zabilježen je protekle godine.

- U ovoj godini očekujemo svog prvog milionitog putnika. Ove brojke nalažu ambiciozne i opsežne razvojne projekte koji će pratiti navedeni rast i kojim ćemo osigurati kapacitet od dva miliona putnika godišnje. To radimo s ciljem pružanja što kvalitetnije usluge svim našim putnicima i poslovnim partnerima, ali i s ciljem daljeg rasta, uključujući uspostavu dodatnih linija – rekao je Kajmaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.