BIH

Ucjene, podmetanje eksploziva, prijetnje, pa čak i ubistva, djelo NLO-a?!

Leutar: Nakon što su međunarodni zvaničnici istragu prepustili domaćim organima vlasti, ona nikada nije završena

Avaz.ba

29.3.2018

U nastavku teksta od 26. novembra 1999. godine “Ko će ubiti neugodnog svjedoka Armana Jašarevića” magazin “Dani” objavio je i da Jašarević nije bio nepoznat policiji. 

Najveći apsurd

- Imao je aferima i po bijelom svijetu, kažnjavan je, no najvećim apsurdom se zapravo čini podatak da njegov život kreće tumbe tek onda kada je donio odluku da živi životom poštenog građanina i kaže policiji ono što zna?!

Nakon dana i noći provedenih među esforovcima, kojima je priznao sve što se priznati da, ono što je vidio, doživio, akcije u kojima je učestvovao, međunarodni su djelatnici donijeli jedinu moguću odluku: proslijedili ga kolegama iz lokalnih organa vlasti.

Jedan od visokih međunarodnih dužnosnika, zamoljen da komentira kompletan slučaj za naš magazin, uz molbu da ostane anoniman, bio je vrlo precizan: Jašarević uistinu ne barata dovoljnim brojem podataka koji bi na bilo koji način uozbiljili istragu u pravcu Izetbegovića mlađeg kada je ubistvo Leutara u pitanju, no vrlo je uvjerljiv ostatak njegovog svjedočenja koji sadrži enorman broj podataka što bi morali biti zanimljivi lokalnim vlastima - prenijeli su „Dani” 1999. godine.

Dahićeva lista

U tom kontekstu taj sedmičnik podsjetio je kako je tadašnji ministar sarajevske policije Ismet Dahić godinu ranije obznanio listu optuženih za organizirani kriminal, a „Dani” su ustvrdili da su „svi likovi iz Jašarevićevog svjedočenja također dobro poznati policiji i nalaze se na Dahićevoj listi”.

Dahić: Najavljivao veliki obračun s kriminalom

- Istina, Dahić je tada najavio i veliki obračun, što sa kriminalom, što sa kriminalcima, no djelatnosti koje i Jašarević stavlja na dušu donedavno svojim suradnicima nisu prestale, gotovo svi koji su na Dahićevoj listi i dalje rade svoj posao, a niko nam nije još saopćio da su uzimanje reketa, organizirana prostitucija za koju su djevojke vrbovane i kupovane, raznorazne ucjene, podmetanje eksploziva, prijetnje, pa čak i ubistva, djelo NLO-a? – u sarkastičnom tonu zaključili su „Dani” u tekstu prije 19 godina.

Ako te ko napadne, zovi Mustafu ili Sulju... 

- Arman Jašarević je taksativno pobrojao federalnim policajcima čitav niz akcija u kojima je i osobno učestvovao: neće biti da je pitanje nadležnosti spriječilo barem njegovo daljnje ispitivanje, da se ne govori o zadržavanju u pritvoru ili ozbiljnijem pristupu podastrtim informacijama? Za razliku od međunarodnih operativaca, domaći su bili decidirani: "Idi kući, i ako te ko napadne, zovi ovaj broj telefona - javit će se ili Mustafa ili Suljo"?!


U nastavku teksta od 26. novembra 1999. godine “Ko će ubiti neugodnog svjedoka Armana Jašarevića” “Dani” su objavili i detalje o tome šta je Jašarević otkrio

Za neke buduće generacije ostaje nagradno pitanje: kako preživjeti dok Mustafa ili barem Suljo ne stignu, a Jašarević je, priznaje, u tom času shvatio da je ova zemlja daleko više Ćelina negoli bilo kojeg drugog građanina - bio on pošten čitav život ili tek donio odluku da to postane – tvrdili su „Dani” 1999. godine u tekstu u kojem su donijeli detalje istrage ubistva Joze Leutara, u kojoj je Jašarević u to vrijeme kao jedan od osumnjičenih tvrdio da je „atentat na Leutara naredio Bakir Izetbegović putem Ismeta Bajramovića Ćele”.

(Sutra: Šta se dešavalo s Armanom Jašarevićem nakon što je pušten na slobodu)

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.