OTKRIĆA

Novi organ mogao bi biti ključ u liječenju raka

A. NUHANOVIĆ

29.3.2018

Grupa američkih naučnika izjavila je kako je unutar ljudskog tkiva otkrila novi prostor, ispunjen tekućinom, koji bi mogao biti najveći organ. Nazvan intersticij, taj prostor, ispunjen tekućinom, nalazi se posvuda po tijelu - ispod kože te između organa. Taj takozvani organ okružuje arterije, mišiće, probavni i mokraćni trakt, i to u sloju koji se dugo smatrao vezivnim tkivom, prenio je naučni magazin “Scientific Reports”.

Živo tkivo

Intersticij se već decenijama skrivao od očiju naučnika, a pronađen je sasvim slučajno. Ljekari iz Njujorka istraživali su prije tri godine pacijentov žučni kanal zbog sumnji u prve znakove raka i koristili su novu tehnologiju, nazvanu konfokalna laserska endomikroskopija, koja omogućava detaljno istraživanje živog tkiva.

Zbog toga je endoskop bio opremljen kamerom koja može funkcionirati kao mikroskop i snimati šta se događa unutar ljudskog tijela. I tako su, umjesto dobro poznatog gustog vezivnog tkiva, vidjeli šupljine koje do tada nisu bile poznate ljudskoj anatomiji. Pozvali su u pomoć patologa Nila Tajsa (Neil Theis).

Ova tekućina bogata je proteinima koje ispušta u limfni sistem, sadrži mrežu plovila koja nose limfu, tekućinu koja sadrži bijela krvna zrnca, koja nas štite od bolesti. Ovo bi moglo objasniti kako međusobno povezane tekućine šire ćelije raka kroz ljudsko tijelo, a moglo bi i pomoći naučnicima u borbi protiv bolesti.

- Bolje razumijevanje intersticija moglo bi u budućnosti pomoći u usporavanju ili sprečavanju metastaziranja, a mogućnosti su beskonačne za različita područja - zaključio je Tajs.

Budućnost i nauka

Docent doktor Jasmina Alidžanović, šefica Odjeljenja za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, prokomentirala je za “Avaz” ovo veliko otkriće.

- Budućnost i nauka pokazat će o kakvom se tkivu radi. Tek je nešto otkriveno. Intersticij je poznat kao tekućina koja se nalazi između tkiva, ćelija i sadrži brojne hranjive supstance osim vode. To se već zna. Je li ovo sada vezano za nastanak karcinoma ili ima neku vezu s daljnjim napretkom u liječenju karcinoma, pokazat će nauka – kaže Alidžanović.

Tekućina koja je nedostajala

Pozadina otkrića novog organa zapravo je poruka kako stari misteriji napokon mogu biti riješeni. Naučnici su znali kako 20 posto tjelesnih tekućina nedostaje u ukupnom broju krvi, limfe, seruma i ostalih tekućina. Tajs tvrdi kako se upravo taj "gubitak" nalazi u intersticiju i iznosi skoro 10 litara tekućine unutar ljudskog tijela. Jedna od glavnih funkcija ovog novootkrivenog organa, smatraju naučnici, jeste da apsorbira šok, štiteći tako pokretne dijelove tijela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.