OTKRIVAMO

Novalić skriva strašnu istinu, za život nisu dovoljne ni dvije plaće

E. HALIMIĆ

30.3.2018

Federalni premijer Fadil Novalić ponovio je da entitet pod njegovom kontrolom ne mjeri potrošačku korpu. Ali, prešutio nam je kazati da to ne rade kako ne bi bila otkrivena istina, a to je da građanima FBiH nisu dovoljne ni dvije prosječne plaće kako bi zadovoljili osnovne životne potrebe.

Novalić: Ne želi čuti istinu

Minimum potreba   

Statističari još od 2008. godine ne izračunavaju indikator o potrošačkoj korpi. On sadrži skup cijena najvažnijih životnih namirnica i pića koje čine minimum potreba četveročlane porodice.

U BiH se do 2008. ovaj indikator obračunavao metodom razvijenom u Saveznom zavodu za statistiku bivše Jugoslavije. Sada ovaj ekonomski indikator u BiH izrađuje još samo Savez samostalnih sindikata RS i u narodu je on poznat kao sindikalna potrošačka korpa. 

Predsjednik Udruženja „Futura“ iz Mostara Marin Bago kazao je za „Avaz“ da vlasti opravdavaju odustajanje od ovog indikatora uvođenjem novog društveno-ekonomskog modela.

Bago: Izgubili smo kontrolu nad tržištem

- Ne slažem se s tim. Zajedno s potrošačkom korpom mi smo izgubili i kontrolu nad stanjem tržišta. U svijetu ovaj posao vlasti prepuštaju sindikatima, a kod nas u FBiH sindikati to ne žele raditi. Država ne želi pružati prave podatke, jer bi rezultati ovog indeksa bili upereni protiv rada, odnosno nerada Vlade FBiH - smatra Bago.

Jedini argument   

Dodaje da su rezultati tog indeksa problem izvršnoj vlasti jer su - strašni.

 - To je, međutim, jedini argument da se vlastima ukaže na njihov nerad. U Federaciji potrošačka korpa košta oko 2.000 maraka, dakle dvije prosječne plaće nisu dovoljne za osnovne potrebe četveročlane porodice. I to je najjači argument protiv Vlade. Istu takvu poziciju zauzimaju i sindikati u FBiH, jer ne žele prkositi Vladi - kaže Bago.

Praksa u Evropskoj uniji  

U Evropskoj uniji ne postoji standard za izračunavanje minimalne potrošačke korpe. Također, praksu izrade ovog indeksa nemaju ni međunarodne finansijske institucije kao što su Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.