BUGOJNO

Borci najavili nove proteste: Nezadovoljni odlukom o finansiranju boračkih udruženja

Sadiković: Ne može nas zapasti ni mjesto čistača i ložača

A. MANDŽIĆ

30.3.2018

Općina Bugojno će i u ovoj godini iz svog budžeta finansirati boračka udruženja. Odlučeno je to prilikom usvajanja budžeta Općine Bugojno za ovu godinu na 10. redovnoj sjednici Općinskog vijeća ovog grada.  

Svoje protivljenje u ime okupljenih boraca ispred općinske zgrade i u samoj Kristalnoj sali, gdje se održavala sjednica, iskazao je demobilisani borac Samir Sadiković. Pozvao se na ranije obećanje da će Općina Bugojno obustaviti isplatu budžetskih sredstava za boračka udruženja i organizacije, za šta se godišnje utroši oko 300.000 KM.

- Došli smo ovdje da vidimo ko će podignuti ruku da se ukine finansiranje boračkih udruženja. Sramota je da je u proteklih 20 godina iz općinskog budžeta na ime pomoći boračkoj populaciji isplaćeno oko šest miliona KM, a da od toga pravi borci nisu imali ništa. Imali su samo pojedinci – istakao je za govornicom demobilisani borac Samir Sadiković.

Naglasio je da borce ne može zapasti ni mjesto čistača ili ložača, a oni - demobilisani borci su ti koji su omogućili da vijećnici budu na mjestima na kojima su sada.

- Poslao sam jedno dijete u Njemačku, vjerujte da ne znam ni šta radi. Kazala žena pošalji ga i poslao sam ga. Ženu nikada nisam vidio. Novaca nemam da odem u Njemačku i vidim gdje mi je dijete i šta radi – poručio je Sadiković.

Deset mjeseci je u šatorskom naselju demobilisanih boraca u Sarajevu, a bio je učesnik i posljednjih protesta na Ivanu, Šičkoj petlji, Vogošći, zbog čega je doživio i neugodnosti, jer su ga pripadnici MUP-a privodili na razgovor.

- Ne krijem, jesam bio na protestima i kažu da sam organizator, a ja potvrdim. Tražim svoja prava. Meni je 46 godina, dana staža nemam. Koja penzija sa 60 godina starosti, nema od tog ništa, neću je ni dočekati, vjerovatno - kaže Sadiković.

Podsjetio je na tri ključna boračka zahtjeva, naglasivši da će, u slučaju da ona ne budu ispunjena u skorije vrijeme, ponovo biti organizirane blokade u Federaciji BiH.

- Veoma smo razočarani u SDA i načelnika općine Bugojno zato što nije ispoštovao obećanje koje nam je nedavno dao. Sad nam je obećao nekakav sastanak za mjesec, da probamo da ukinemo finansiranje udruženja s iznosom od 100.000 KM, koja bi se putem BIZ-a usmjerila za najugroženije borce - ističe Sadiković.

- Tražimo ukidanje 1.603 boračka udruženja, koja se finansiraju s oko 580 miliona KM, borački registar i dodatak na koji imamo pravo - podsjetio je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.