SARAJEVO

Novi operativni zahvati u Općoj bolnici

A. Kuburović/Avaz.ba

A. NUHANOVIĆ

30.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", na čijem je čelu prim. dr. Zlatko Kravić, domaćin je dvodnevnog međunarodnog stručnog skupa. Eminentni profesori iz Turske, s kojom je Opća bolnica iz Sarajeva i organizirala ovaj skup, predstavit će najnovije tehnike u oblasti ortopedije, koje do sada nisu primjenjivane i viđene u BiH, i to prednji pristup kod ugradnje endoproteze kuka, artroskopija kuka i ramena.  

Ortopedi iz BiH te eminentni gosti, prof. dr. Ibrahim Tundžaj (Tuncay) i prof. dr. Kerem Bilsel, prof. dr. Čengiz Sen (Cengiz), prof. dr. Mehmet Ašik (Asik) uradit će pet operativnih zahvata u ovoj bolnici. 

Prijatelji iz Turske

- Danas imamo priliku da u Općoj bolnici ugostimo profesore s dva najstarija istanbulska univerziteta. Prof. Ašik je uradio prvu artroskopiju kuka u Turskoj i time je ušao u historiju turske ortopedije. Na ovim područjima se taj zahvat ne radi, ne samo kod nas nego ni u regionu. Zato želimo da taj zahvat uvedemo uz pomoć prijatelja iz Turske - kazao je Ismet Gavrankapetanović, ortoped.

Dodao je da će zahvate zajedno raditi ljekari iz BiH i Turske. Pacijenti su, kaže, različite životne dobi. Najmlađa pacijentica je djevojčica koja ima 14 godina. Najstariji pacijent ima oko 40 godina.

- Uradit ćemo jedan zahvat novom tehnikom, implantaciju kuka. Riječ je o ugradnji s novim pristupom. Druga tehnika su deformiteti koje do sada nismo radili, a radit ćemo ih kroz artroskopske pristupe, kroz minimalno invazivnu proceduru. Treća stvar su nestabilnosti ramena u više pravaca. Uradit ćemo i zahvat zglobova koji vežu ključnu kost s grudnim košem i ramenom. Osim toga, planiramo uraditi jedan kompleksni tip prijeloma koji se rijetko dešava i artroskopiju kuka klasičnu, koju bi uradio kolega koji je to prvi i izveo u Turskoj. Pacijente ovako odmah vraćate na radno mjesto u funkciju, kao korisne članove porodice i društva – kazao je Gavrankapetanović. 

Istakao je da je za BiH, Opću bolnicu, ali i ortopediju veliki dan. 

- Prednost je što ćemo na ovom ubrzanom kursu tu novu metodu savladati. Neke od njih ćemo moći odmah nastaviti primjenjivati od ponedjeljka, za neke će nam trebati duži trening – rekao je Gavrankapetanović.  

Stručni skup

Naveo je da će operativni dio svi učesnici skupa moći pratiti putem videolinka, uživo. Na skupu učestvuju ortopedi iz svih dijelova BiH, Tuzle, Banje Luke, Mostara, Bihaća, Foče, Hrvatske i Srbije. 

- Nama je velika čast da smo ugostili ove ljude. Veliko razumijevanje je pokazalo rukovodstvo Opće bolnice, pomažući na ovaj način ortopedski segment, da i mi mnogo toga možemo dati. U operacionoj sali zahvate će raditi operacioni tim, ali prednost je da će svi moći preko linka da učestvuju u operativnom zahvatu, s direktnim odgovaranjem na pitanja, dileme, diskusije... – kazao je Gavrankapetanović.  

Ministrica zdravstva Zilha Ademaj navela je da ovo prvi stručni skup ovog tipa.

- Mene veoma raduje da je to Opća bolnica prepoznala i da je pozvala vrsne ljekare koji će, osim prezentacija svojih radova, raditi i praktično. Nadam se da ovo neće biti jedini skup ovog tipa i da će razmjenjivati i u budućnosti svoja znanja i iskustva u oblasti ortopedije. Mi imamo dobre ljekare i ortopede, ali nama je veoma značajno da ovladaju i ovim savremenim metodama koje mi do sada nismo prakticirali i koje želimo da usavršavamo. Sreća je da imamo i dosta mladih kadrova ljekara koji su vrlo ambiciozni i koji žele da usavršavaju svoja znanja. Ja sam zbog toga neobično sretna – kazala je Ademaj.

Mogućnost edukacije

Jedna od stvari koje će biti urađene su, kako kaže Gavrankapetanović, određene izmjene u operativnim pristupima prilagođene onome što je danas najmodernije u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Oni su uglavnom svi u SAD obučavani i velika je populacija i patologija s kojom se susreću. Prednost je i to što oni dolaze s dva najveća univerziteta u Istanbulu. Veza koja postoji već je potpisana ranije s Univerzitetom u Sarajevu. To je bilo prošle godine u aprilu. To nam nije samo važno na naučnom planu nego i za mlade generacije, da našim mladim doktorima ponudimo mogućnost edukacije, izobrazbe, da ih stimuliramo da ovdje ostanu, jer ovdje ima perspektive, budućnosti. Da im ponudimo ono što mlade ljude ljekare najviše interesira, da im ponudimo da što prije počnu da rade, stječu nova znanja. Na ovaj način jednom kontinuiranom edukacijom pokušavamo da im vratimo nadu, da ostanu ovdje pored svih teškoća kojima svjedočimo. Mislim da smo u tome i uspjeli – kazao je Gavrankapetanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.