SAZNAJEMO

Osoba s crvene potjernice: Nema izručenja ni Jusića

M. AŠČIĆ

30.3.2018

Pravosudni organi Njemačke odbili su molbu da Bosni i Hercegovini izruče Edvina Jusića, kojeg Tužilaštvo sumnjiči, a Sud BiH potražuje, za ratne zločine počinjene u sarajevskom Velikom parku u aprilu 1992. godine, saznaje „Dnevni avaz“.

 Crvena potjernica



Za Jusićem je u martu prošle godine na zahtjev bh. pravosuđa bila raspisana i međunarodna Interpolova crvena potjernica. Iz Ministarstva pravde BiH jučer je zvanično potvrđeno za „Avaz“ da je molba odbijena još u junu 2017.

Ovaj Sarajlija s adresom prebivališta u Frankfurtu, kao bivši pripadnik MUP-a RBiH sumnjiči se za ubistva osam pripadnika JNA, zajedno s Nedžadom Herendom, bivšim članom zloglasne paravojne formacije „Ševe, čije je izručenje BiH Holandija, također, odbila prošle sedmice.

Stanislava Marić, stručna savjetnica Ministarstva pravde za protokolarne poslove i odnose s javnošću, rekla je jučer za „Avaz“ da je razlog odbijanja molbe to „što je Jusić u međuvremenu stekao njemačko državljanstvo“.

- Istodobno, njemačka pravosudna tijela izrazila su spremnost da izvrše eventualnu provjeru mogućnosti pokretanja postupka protiv Jusića u Njemačkoj – kaže Marić.

Želi svjedočiti

Jusić se u martu 2017. javio „Avazu“ tvrdeći da je spreman svjedočiti u Sudu BiH vezano uz zločine u Velikom parku, ali da Tužilaštvu BiH ne odgovara njegov iskaz.

- Krivci su na slobodi. Pa, Kemal Ademović znao je za ova ubistva u Velikom parku. Treba narod znati kako funkcionišu tajne službe i likvidacije. Nudili su mi pare samo da šutim. Ali, meni pare ne trebaju. Ja sam jedini živi svjedok u ovom predmetu - rekao nam je Jusić.

 Sudi se Draganu Vikiću

U Sudu BiH prošle godine počelo je suđenje Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Mladenu Čovčiću i Nedimu Uzunoviću, koje je Tužilaštvo BiH optužilo za zločine u Velikom parku. U dosadašnjoj fazi postupka izvode se dokazi optužbe. Saslušano je svega desetak svjedoka. Odbrane su ranije tražile obustavu postupka do izručenja osumnjičenih, ali je to Sud odbio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.