BIH

Izbor glavnog tužioca i zamjenika na čekanju

VSTVBiH: Sve u fazi razmatranja

Piše: M. Aš.

1.4.2018

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH potvrđeno je za „Dnevni avaz“ da se ne može predvidjeti kada će biti okončana procedura, odnosno kada će biti imenovan glavni državni tužilac i njegovi zamjenici.

Iako je konkursna procedura za ove pozicije okončana još krajem prošle godine, još nisu zakazani ni intervjui s kandidatima. Za poziciju glavnog državnog tužioca, podsjećamo, konkuriralo je 13 kandidata, a za zamjenike 17. U VSTV-u tvrde da će imenovanja za poziciju glavnog tužioca i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, kao i imenovanja za sve rukovodeće pozicije u pravosuđu, uslijediti nakon izmjena i dopuna Poslovnika VSTVBiH u skladu s preporukama Evropske komisije, tzv. preporuka Peer reviewa.

- Nacrt Poslovnika VSTVBiH u dijelu koji se tiče unapređenja postupka imenovanja, a u skladu s ovim preporukama, trenutno je u fazi razmatranja eksperata Evropske komisije u Briselu, kako bi se potvrdila njegova usaglašenost s evropskim standardima u ovoj oblasti - rekla nam je Marijana Popović, portparol VSTVBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.