SARAJEVO

Kardinal Puljić: Ljudima je dojadilo ovo natezanje u javnom političkom životu

A. NUHANOVIĆ

2.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

U Svećeničkom domu održan je prijem povodom Uskrsa kod kardinala Vinka Puljića. Ove godine odaziv zvaničnika i predstavnika političkog života u našoj zemlji je veliki, no, iako svake godine do sada na prijemu kod kardinala bude i član Predsjedništva Bakir Izetbegović, on danas nije prisustvovao ovoj svečanosti.

Od članova Predsjedništva, prisutan je samo Mladen Ivanić.

Kardinal Puljić pozdravio je sve prisutne, a među prvima, reisa Huseina ef. Kavazovića, mitropolita Hrizostoma, Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice, kao i državne čelnike.

- Kristovim uskrsnućem temelje se naše vjera i nada. Zato želim, ne samo vjernicima nego svim ljudima, da svako vjerničko slavlje jača u nadi, ali i osposobljava ga biti viši čovjek, među ljudima ljudskiji. Ovo spominjem, jer sam kao sin ove zemlje iskreno zabrinut nad tamnim oblacima beznađa koji pritišću mnoge ljude te ih vodi u očaj sve dotle da dignu ruku na svoj vlastiti život. Posebno nas potresaju tragedije koje donosi zločin kada ljudi dignu ruku nad tuđim životima, uzurpirajući ono što Bogom pripada. 

Kako ne biti zabrinut tolikim odlascima iz naše lijepe i drage grude, ali, ljudima je dojadilo ovo natezanje u javnom političkom životu i nemaju šanse za doličan život. U našoj zemlji toliki se izjašnjavaju vjernicima, a ta vjera niječe se na svakom koraku, kršeći osnovne Božije zapovijedi, te se uvuklo toliko kriminala, nemorala i korupcije. I ove godine ponavljam: to je za nas učitelje vjere i morala veliki izazov, da se složimo kako ozdravljati ovo javno mnijenje. Mi nemamo sredstava kao neki moćnici koji ubacuju svoja sredstva u medijske kuće i njima sugeriraju čime će hraniti javnost, a to je u biti raščovječenje u javnom mijenju. Svi želimo doći do procesa pomirenja, praštanja i vraćanja pomirenja. Treba ovu zemlju voljeti i izgrađivati da su u njoj svi osjećaju sigurni i kod kuće – kazao je kardinal Puljić, te vjernicima čestitao Uskrs.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.