Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH

Čolak: Još postoje šanse za izmjene Izbornog zakona BiH

Fena
02.04.2018 13:14

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je danas u Sarajevu kako još uvijek očekuje da je moguće u preostalom vremenu napraviti izmjene Izbornog zakona BiH.

- Imamo malo više od mjesec dana, ali moram biti iskren, nisam previše optimista, s obzirom na to da je prošlo previše vremena, a to se nije napravilo - kazao je Čolak novinarima.

Dodao je da još uvijek postoje šanse.

- Ono što bismo morali svi napraviti, kada kažem svi, onda mislim na sve aktere koji sudjeluju u donošenju odluka, prije svega u Palamentarnoj skupštini BiH, ali uvažavajući odluku Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda. Bez toga, sigurno neće ići - smatra Čolak.

Upitan ima li konkretnih razgovora u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, odgovorio je da, prema njegovim saznanjima, u posljednje vrijeme predstavnici međunarodne zajednice pokušavaju pojedinačno sa strankama razgovarati, a „poslije toga vjerovatno se očekuje jedan zajednički sastanak na kome bi se to i definiralo“.

Na novinarsko pitanje u vezi s izmjenama Zakona o krivičnom postupku, Čolak je kazao da taj zakon treba promijeniti.

- Mislim da se neće ništa dramatično desiti, s obzirom na to da odredbe koje jesu još uvijek vrijede. Prošlo je previše vremena, a to nismo napravili i u vremenu koje je pred nama, ipak, očekujem da će se to napraviti - kazao je Čolak.

Upitan da prokomentira činjenicu da je Ustavni sud zatražio mišljenje OHR-a kada je riječ o apelaciji Borjane Krišto, Čolak je kazao da ne može ulaziti u to što Ustavni sud vjerovatno želi pribaviti njihovo mišljenje.

- Mada, ako mene pitate za OHR, mislim da su oni zaista napravili puno toga što nije dobro i puno toga što sada Ustavni sud mora ispravljati. Ali, oni su se odlučili na to i to je njihovo pravo - naveo je Čolak.

Kaže da očekuje da se ta odluka Ustavnog suda donese što je moguće prije.

- Ne znam kad će biti naredno zasjedanje, jer oni očigledno ovu odluku žele donijeti na plenarnom zasjedanju, znači kad su prisutni svi suci Ustavnog suda - kazao je Čolak.

NA VRH