ŠTRAJK RUDARA Prvoj smjeni pridružili se i komorati druge smjene

Avaz.ba na licu mjesta: Rudari neće izaći iz jame "Stranjani" dok im se ne ispune uvjeti

D. PAŠALIĆ
03.04.2018 14:19

Foto: D. Pašalić/Avaz.ba

Foto: D. Pašalić

Četrdeset rudara prve smjene pogona "Stranjani" Rudnika mrkog uglja Zenica odbija izaći iz jame zbog, kako su kazali, maćehinskog odnosa Uprave Rudnika prema njima.

Kako je za Avaz.ba izjavio Sifet Fetić, predsjednik Sindikata rudara jame "Stranjani", štrajk rudara rezultat je neispunjavanja zahtjeva Uprave Društva zeničkog rudnika, zbog čega je jutros došlo do obustave rada, a komorati odbijaju izaći iz jame.  

- Mi smo još ranije upućivali zahtjeve Upravi koja se oglušila na njih, zbog čega smo primorani na ovaj način tražiti svoja prava. Tražimo hitno osposobljavanje bušaće mašine, vraćanje 28 radnika pogona 'Stranjani', koji su prije godinu otišli u ispomoć u pogon 'Raspotočje', povećanje cijene uglja (koja sada iznosi 49 KM po toni), redovno uplaćivanje penzionog i zdravstvenog osiguranja te da se izravnaju ulaganja prema svim pogonima - pojašnjava Fetić.

Ističe i to da će rudari prve smjene u jami ostati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a da su im se u pogonu pridružile i kolege druge smjene.

Trenutno se održava sastanak Uprave RMU Zenica, međutim, još nisu donesena konkretna rješenja kojima bi se okončao štrajk rudara.

NA VRH