SARAJEVO

Izetbegović i Palmer razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH i regiji

Fena

3.4.2018

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je v. d. zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera (Matthew). 

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji.

Izetbegović je prenio Palmeru i ambasadorici SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) stav da nova strategija Evropske komisije za zapadni Balkan daje realnu mogućnost našoj zemlji da do 2025. godine ispuni uvjete za članstvo u EU te da će primjena strategije pozitivno utjecati na rješavanje otvorenih pitanja koja međusobno imaju zemlje u regiji.

Izetbegović je istaknuo da su izmjene Izbornog zakona pitanje koje se tiče svih građana i političkih subjekata te da su stoga provediva i održiva samo ona rješenja za koja postoji široki konsenzus svih parlamentarnih stranaka, bez obzira na to jesu li u poziciji ili opoziciji, kao i da bilo koje rješenje ne smije biti u suprotnosti s Ustavom FBiH.

Tokom razgovora istaknuta je kontinuirana podrška koju SAD daju Bosni i Hercegovini u provođenju reformi i uspostavi vladavine prava, kao i u ubrzanom ispunjavanju uvjeta za članstvo naše zemlje u euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.