SARAJEVO

Čović s Palmerom i Kormak razgovarao o reformama i putu BiH ka EU i NATO-u

Fena
03.04.2018 19:47

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je s vršiocem dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu i Evroaziju Metjuom Palmerom (Matthew) i ambasadoricom SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) razgovarao o reformama i putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u. 

Čović je informirao sagovornike o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na euroatlantske integracijske procese.

Na sastanku je razgovarano i o izmjenama Izbornog zakona u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, da bi se omogućili legitimni demokratski izbori i neometano funkcioniranje institucija vlasti na svim nivoima.

Naglašena je neophodnost rješavanja tog pitanja u preostalom kratkom periodu do raspisivanja općih izbora u BiH, uz minimalne izmjene Izbornog zakona koje će zadovoljiti ustavne i međunarodne standarde te unaprijediti ambijent za poduzimanje daljnjih reformskih aktivnosti u BiH.

Na kraju susreta član Predsjedništva BiH Čović pozdravio je pojačanu zainteresiranost SAD za BiH i punu podršku očuvanju njene stabilnosti na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i u njemu sadržanih načela jednakosti i ravnopravnosti, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

NA VRH