SARAJEVO

Pao Selmanov izvještaj o radu Razvojne banke!

( S. Saletović). Selman prilikom dolaska na sjednicu Skupštine

M. AŠČIĆ

4.4.2018

Skupština Razvojne banke Federacije, koja se jučer sastala prvi put u posljednje dvije godine, nije prihvatila izvještaj o poslovanju banke za 2016.  

HDZ suzdržan

Za odluku o usvajanju izvještaja o poslovanju banke, kojom rukovodi Salko Selman, glasalo je pet ministara u Vladi FBiH iz reda SDA, dok su tri ministra iz SBB-a bila protiv. Četiri ministra iz HDZ-a BiH bila su suzdržana.

Indikativno je, saznajemo, da je Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, napustio sjednicu prije glasanja o izvještaju o radu, zbog čega se već počelo špekulirati da su u SDA digli ruke od Selmana, iako su ga pojedinci, ipak, pokušali spasiti.

Neusvajanjem izvještaja o radu, tvrde naši sagovornici, sada su se stekli svi uvjeti da Vlada razriješi dužnosti Selmana i da proceduru pokrene premijer Novalić. Pogotovo što je nakon izlaganja predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH Igora Živka utvrđeno da ova finansijska institucija, kojom upravlja Selman, predsjednik Uprave i kadar SDA, nastavlja urušavati dobit i plasirati nekvalitetne kredite, bez obzira na štura objašnjenja šta je uzrok tome.

To je u svom izvještaju, koji je jučer prezentirala, potvrdila i Jelka Milićević, ministrica finansija. Ona je ukazala na znatan pad dobiti u odnosu na 2015. godinu za skoro 15 posto. Milićević je na sjednici iznijela brojne pokazatelje koji su potvrdili loše rukovođenje bankom.

Zamjerali Novaliću

Saznajemo da je na sjednici Novaliću, kao predsjedniku Skupštine, zamjereno što se tek u aprilu 2018. razmatra izvještaj o poslovanju za 2016. i zbog čega se čekalo dvije godine da sjednica Skupštine bude i održana.

Bandić imenovan za člana NO 

Skupština je jučer, kako saznajemo, jednoglasno podržala imenovanje Emira Bandića za člana Nadzornog odbora banke. Bandić je ranije imao saglasnost Vlade FBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.