SARAJEVO

Završen sastanak o Izbornom zakonu: Četiri stranke imale jedinstven stav

S. DEGIRMENDŽIĆ

4.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

17.43

Završen je sastanak u rezidenciji ambasadorice SAD u BiH.

Nakon sastanka, lideri četiri stranke SBB-a, SDP-a, DF-a i SDA imali su jedinstven stav tokom razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice.

Prije svega, istakli su da treba pokušati korigirati asimetrična rješenja kada su u pitanju Vijeće naroda u RS i Dom naroda u FBiH. U tom procesu Dom naroda FBiH ne bi imao dosadašnje nadležnosti, nego one koje ima Vijeće naroda u RS, a odnose se na utvrđivanje eventualne povrede vitalnog nacionalnog interesa. 

Četiri stranke saglasne su da bilo šta što se bude radilo u vezi s izmjenama Izbornog zakona mora biti bazirano na popisu iz 1991. godine te da se ne može odustati od toga da svaki kanton u FBiH treba biti predstavljen u Domu naroda i sva tri naroda ukoliko oni budu izabrani u kantonalnim skupštinama.

I predstavnici međunarodne zajednice Morin Kormak, Lars-Gunar Vigemark i Metju Palmer ocijenili su sastanak pozitivnim i istakli su da je međunarodna zajednica tu da pomogne da se dođe do kompromisnog rješenja.

16:29

U rezidenciji ambasadorice Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Morin Kormak (Maureen Cormack) počeo je još jedan u nizu sastanaka o Izbornom zakonu lidera bh. političkih stranaka sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom (Lars-Gunnar Wigemark).

Sastanku prisustvuju lider SBB-a Fahrudin Radončić, predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SDP-a Nermin Nikšić te DF-a Željko Komšić. Prisutni su i Damir Arnaut (SBB), Damir Mašić (SDP, Zlatko Miletić (DF), kao i direktor Odjela za južnu i srednju Evropu u Stejt departmentu Metju Palmer (Matthew), koji boravi u BiH. 

- Ista meta, isto odstojanje - kazao je Nikšić novinarima uoči početka sastanka.

On je dodao da očekuje da sastanak bude konstruktivan, da se dođe do rješenja te da ostali učesnici pokažu spremnost za razgovore i rješenja. Rekao je da je na stolu više prijedloga, ali da međunarodna zajednica ni u jednom trenutku nije nametala bilo kakva rješenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.