KONFERENCIJA

Svim ljudima omogućiti pristup neophodnim zdravstvenim uslugama

Fena

5.4.2018

Svim ljudima je potrebno omogućiti pristup neophodnim zdravstvenim uslugama, odgovarajućeg kvaliteta, kako bi one bile djelotvorne, pri čemu pacijent ne treba da bude izložen riziku od finansijskih teškoća – naglasio je Viktor Olšavski, šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Bosni i Hercegovini.

Olšavski je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS), predstavio ovogodišnju poruku obilježavanja Svjetskog dana zdravlja – Zdravlje za sve.

- Provedene su određene studije s namjerom da se istraže načini procjene stepena univerzalnog obuhvata zdravstvenom zaštitom u različitim zemljama. Očigledno je da nijedna zemlja na svijetu nije sposobna da osigura 100 procentni obuhvat. To je ideal kojem svako od nas treba da teži – naveo je on.

Procjene ukazuju da je većina razvijenih zemalja dosegnula obuhvat od 80 posto.

- Taj indikator je zbir i kombinacija nekoliko drugih indikatora, kao što su: reproduktivno zdravlje, zdravlje majke i dojenčeta, kontrola zaraznih bolesti, nezarazne bolesti (krvni pritisak, nivo glukoze u plazmi i skrining na karcinom grlića materice) i kapaciteti koji se tiču zdravstvenih usluga, kao što su broj bolničkih kreveta, zdravstvenih radnika, mogućnost pristupa esencijalnim lijekovima i drugi - poručio je dr. Olšavski.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić je naveo da je u tom bh. entitetu gotovo 50 posto ukupno osiguranih po nekom osnovu oslobođeno plaćanja participacije i da je u zdravstveni sistem u posljednjih deset godina uvedeno više od 500 novih metoda liječenja i dijagnostike.

- Kada je riječ o dostupnosti lijekova, na listi Fonda zdravstva RS ima oko 1.500 lijekova – kazao je Bogdanić.

Dodao je i da je, kroz dvije faze projekta „Jačanje zdravstvenog sektora, u proteklih deset godina u primarnu zdravstvenu zaštitu, kroz izgradnju, sanaciju, rekonstrukciju i opremanje ambulanti porodične medicine uloženo više od 47 miliona KM.

Svjetski dan zdravlja se širom svijeta obilježava 7. aprila, na dan kada je 1948. godine osnovana Svjetska zdravstvena organizacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.