REAKCIJE

SBB BiH: Zahtijevamo precizno očitovanje CIK-a i reakciju Tužilaštva

Press centar SBB-a

5.4.2018

Savez za bolju budućnost BiH smatra da su posljednji nalazi revizije koji potvrđuju nestanak 35 tona papira za glasačke listiće, potencijalno najveća poslijeratna izborna afera. Zato poziva Centralnu izbornu komisiju (CIK) i članove CIK-a pojedinačno da se precizno očituju o ovoj, u demokratskim društvima, nezamislivoj situaciji.

SBB već godinama ukazuje na očigledne izborne krađe. Više od 83.000 nevažećih glasačkih listića 2014. i 75.000 nevažećih glasačkih listića 2010., u utrci za člana Predsjedništva, novim saznanjima potvrđuje kriminalnu manipulaciju izbornim procesom i falsificiranje izborne volje građana, na štetu tadašnjeg kandidata SBB-a, a u korist Bakira Izetbegovića.

Zbog svega navedenog, SBB poziva nadležne istražne organe i Tužilaštvo da cijeli slučaj u kratkom roku dobije epilog, te da se utvrdi institucionalna i individualna odgovornost. Bez toga, povjerenje građana u predstojeći izborni proces i kredibilitet CIK-a bit će trajno narušeni - navodi se u saopćenju Pres-centra Saveza za bolju budućnost BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.