U POSJETI

Bivolje brdo kod Čapljine: Ovdje uspije što god posiješ, samo nema ko obrađivati zemlju

Ismet obrađuje svoje oranice

Piše: E. Trako

5.4.2018

Vidjeti seljaka kako jezdi na traktoru, nažalost, u BiH je postalo prava rijetkost. Sve je manje takvih prizora. A na jedan takav reporteri „Dnevnog avaza“ naišli su na putu do Domanovića, tačnije u mjestu Bivolje Brdo. Smješteno je na sjeveru čapljinske općine, na visoravni, uz lijevu obalu Neretve. 


Ima posla

Ismet Elezović na traktoru starom pola stoljeća freže svoju poljanu, priprema je za sjetvu krompira.

Dok je on na traktoru, njegova supruga Envera priprema sjeme krompira. Kaže da imaju troje djece, kćerku i dva sina. Kćerka je u Njemačkoj, jedan sin u Mostaru, drugi je s njima, ali je bolešljiv.

- Šteta je ne obrađivati zemlju i zapostaviti je. Nekako su se danas svi okrenuli gradovima i kancelarijama, neće niko da uzme motiku u ruke i da ide kopati i raditi. Mi nikad nismo odustali od poljoprivrede – govori Envera, dok nas Ismet ignorira.

Tek kada je završio s poslom, dolazi do nas.

- Ne može zemlja čekati. A i oblačno je, pa da požurim dok nije kiša – govori.

Kaže da će zasijati stotinjak kilograma krompira.

- Imao sam dva srčana udara. I opet moram raditi. Vjerujte da ne mogu naći čovjeka da ovo uradi umjesto mene za dnevnicu od 50 maraka. A svi kukaju da nema posla. Odoše u inostranstvo. Pa ni tamo ne raste novac na drveću – kaže Ismet.


Ismet i supruga Envera: Sve moraju sami ( S. Saletović)

Elezovići posjeduju i voćnjak sa 150 stabala šljive i 100 stabala trešnje. Imaju i vinograd.

- Nema ko da nam pomaže. Veliki je to posao, a moramo sve sami. Davali smo satnicu pet maraka za uzgoj luka i jedva smo našli tri žene da rade – žali se Ismet.

Gradi kuću

Uprkos godinama, krenuo je u projekt gradnje još jedne kuće.

- Imam sinove i kćerku, neka imaju svoje. Ognjište se ne smije ugasiti. Da se, ako ništa, kad ih godine pregaze, imaju gdje vratiti – poručuje na kraju.

 Narod čeka donacije

- Nikad ovdje nije bilo da se čeka da s neba padne, narod je ovdje vjekovima prije radio, obrađivao zemlju. Blagodati, klima, sve je to išlo ovdašnjem čovjeku naruku. Nakon rata, nekako su se svi ulijenili, čekaju donacije, čekaju nekakva čuda. Raditi se mora, kako god okreneš – kaže vrijedni domaćin iz Bivoljeg Brda.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.