SKANDALOZNO

Šandal: Čopelj i Bilić uzeli od vojnika oko 100.000 KM

Piše: A. NUHANOVIĆ

5.4.2018

Sindikalna organizacija Ministarstva odbrane BiH napustila je prije dvije godine zbog javašluka Sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine. Uzeir Šandal, predsjednik Sindikalne organizacije MOBiH, kaže da je tu odluku donio na zahtjev 80 posto članova, koji su potpisali peticiju za isključenje iz ovog krovnog sindikata.

No, iako su oni 2016., kao pravno lice, formirali poseban Sindikat Ministarstva obrane BiH i, legalno i legitimno, registrirali ga kod Ministarstva pravde BiH, aktuelno rukovodstvo Sindikata državnih službenika i zaposlenika u državnim institucijama, na čijem se čelu nalazi Lejla Čopelj, pokušava ih vratiti u članstvo, a predsjednika Šandala zbaciti s te pozicije i postaviti nekoga podobnog.

Bez primopredaje

Za takve poteze, kaže Šandal, postoji samo jedan razlog.

- Oni žele naš novac. Uposlenici MOBiH godinama su uplaćivali članarinu u iznosu od jedan posto od plate. Nakupilo se 80.000-100.000 maraka. Mi tim sredstvima više nemamo pristup. Sada Sindikat koji smo mi napustili raspolaže tim novcem - kaže Šandal, koji je izlaskom iz članstva, 2016., obustavio uplatu novca „krovnoj organizaciji“.

No, time je na sebe navukao veliki gnjev, tako da sada aktuelno rukovodstvo na sve moguće načine pokušava osporiti njegovu poziciju u Sindikatu, iako je on u nadležnom Ministarstvu pravde registriran kao legalni predstavnik ovog sindikata. Šandal, čiju sada poziciju Čopelj dovodi pod znak pitanja, zatražio je dopisom od 13. marta da mu se dostavi Odluka o razrješenju dužnosti predsjednika Sindikalne organizacije Ministarstva odbrane.


Faksimil dopisa koji je Šandal uputio Čopelj 13. marta

- Tražio sam i da mi dostave prateću dokumentaciju navodno održane Skupštine Sindikalne organizacije MOBiH koju je organizirao i lično joj prisustvovao tadašnji predsjednik Sindikata Jure Bilić, a prisustvovala je i Čopelj - kaže Šandal.

Odluku o razrješenju nikad nije dobio, a nije izvršena ni primopredaja pečata. U dopisu se potvrđuje da se od marta 2016. godine članarina svih članova sindikata isključivo uplaćuje na račun Sindikata MO na novootvoreni račun sve do februara 2017.

 Zloupotreba položaja

- Znači, ni fening članarine nije uplaćen na podračun u banci od marta 2016. do februara 2017. Samovoljnim prekidom uplate članarine Miro Cabo, pomoćnik za finansije, i Dragan Marušić, šef Odsjeka obračuna plaća, bez odluke članova Sindikata, zloupotrijebili su položaj i to će biti predmet istrage. Prema našim saznanjima, Marušić je samovoljno bez potpisanih pristupnica jednom dijelu uposlenika odbio članarinu od januarske plaće na račun Sindikata na čijem je čelu Čopelj - tvrdi Šandal.


Čopelj: Bliska SDA

On stoga od predsjednice traži objašnjenje zbog čega je deblokiran račun Sindikata MOBiH, na koji godišnje legne oko 25.000 KM. Ovdje je riječ, kaže, o čistom kriminalu.

- Kriminal u Sindikatu na čijem je čelu Čopelj trebaju ispitati SIPA, FUP, inspekcije - kaže Šandal.

Navodi da je sa svim radnjama upoznata Čopelj, koja je bliska SDA.

Šandal tvrdi da su, osim MOBiH, krovni sindikat naputile još neke članice i time dovele u pitanje njegovu reprezentativnost. Učinili su to sindikati Granične policije, UIO, SIPA-e, Agencije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.