TROŠKOVI

Kraj školske godine se bliži, roditelji na mukama: Skoro cijela plaća za maturu

Piše: A. ČENGIĆ

5.4.2018

Maturska groznica uskoro će početi tresti svaku porodicu koja ima đaka završne godine u osnovnoj ili srednjoj školi. Dok je za učenike to jedan od najvažnijih događaja u životu, kada žele izgledati što elegantnije i ljepše, roditelji su na mukama jer da bi pripremili dijete za maturu, moraju pripremiti cijelo bogatstvo.

Želje maturanata, posebno djevojaka, velike su - haljine, cipele, torbe, šminkanje kod profesionalaca, svečane frizure... a sve to itekako košta.  

Bogat izbor

Ponuda svečanih haljina i odijela je raznovrsna, trgovci su se potrudili da budući maturanti imaju bogat izbor, a cijene su različite u ovisnosti o kvalitetu, odnosno o mjestu na kojem se kupuje. 

A kada se sve sabere, ova proslava roditelje košta papreno – za opremanje jednog maturanta potrebna je skoro cijela prosječna plaća. 

- Cijene maturskih haljina kreću se od 250 do 550 maraka. Djevojke su se već počele raspitivati o cijenama, a nerijetko nas pitaju i mogu li unajmiti haljinu - rekli su nam u jednom sarajevskom butiku.

Uz haljinu, djevojke traže i torbicu, koja košta od 20 do 100 maraka. Tu su i sandale ili cipele, čija se cijena kreće od 50 do 200 KM, a onda i šminka, frizura... 

U kozmetičkim i frizerskim salonima navode da šminkanje maturantica košta od 50 do 100 maraka, a za frizuru je potrebno izdvojiti najmanje 30 KM.

Ni opremanje maturanata nije mnogo jeftinije. Za muška odijela potrebno je izdvojiti najmanje 150 maraka. U sarajevskim buticima napominju da za maturante svake godine pripremaju akcijske cijene, ako se odluče za kupovinu kompleta.  

Više novca 

Cipele koštaju od 50 do 150 maraka, ali ima i onih koji za njih izdvoje i mnogo više novca.  

Priprema osnovaca za maturu nešto je jeftinija, jer većina ih ne kupuje svečano odijelo, već se odlučuje za ležernije kombinacije, poput hlača i jednostavnih košulja. 

Proslava u hotelima

Odjeća, frizura i šminka predstavljaju samo dio troškova, jer maturantima treba osigurati i novac za proslavu u restoranima i hotelima. Tako srednjoškolci za proslavu maturske večeri izdvajaju u prosjeku 50 maraka, a u cijenu su uračunati večera i piće.

BROJKE

100-550 KM koštaju svečane haljine

150-400 KM cijena odijela

50-200 KM potrebno izdvojiti za cipele

40-100 KM koštaju usluge šminkanja


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.