DAN GRADA SARAJEVA

Brojne delegacije položile cvijeće kod Vječne vatre: Ovo je sudbinski datum za Sarajevo

F. Sa. - R. Be.

6.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Foto: A. Durgut

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, jutros su brojne delegacije položile cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra.

- Prije 73 godine grad Sarajevo oslobođen je od fašizma, kada smo pokazali da samo zajedno možemo napraviti dobre stvari i samo zajedno možemo da živimo - izjavio je novinarima u Sarajevu  Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

- Nakon napada 1992. godine, građani su ponovo zajedno odbranili ovaj grad. Mislim da je to najveća simbolička vrijednost ovog datuma, jer nam to pokazuje da razjedinjeni ne možemo nigdje. Skupa možemo da ispunimo sve ciljeve i težimo sretnijoj budućnosti i, konačno, ulasku u EU i to je ono što ne samo građani Sarajeva nego i cijele BiH zaslužuju - poručuje gradonačelnik Sarajeva.

Predsjednik SUBNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić kazao je da je Sarajevo sudbonosno vezano za april.

- U aprilu 1941. godine bombardirano je Sarajevo, a 1945. oslobođeno. U svakom slučaju, ovo je dan koji je u historiji grada Sarajeva zauzeo nezamjenjivo mjesto. Postoje određeni pokušaji za umanjenjem kako uloge Narodnooslobodilačke vojske u Drugom svjetskom ratu tako i doprinosa za oslobađanje Sarajeva. Jedna od radikalnih inicijativa nekih stranaka bila je da se promijeni poruka na ploči kod Vječne vatre - rekao je Čomić.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić kazao je da je ovo dan oslobođenja i rođendan Sarajeva.

- Ovo je jedan simboličan datum. Sudbinski je Sarajevo vezano za ovaj datum. Neko ima svog sveca i patrona, mi imamo sudbinski 6. april, dan kada su nas napale nacističko-fašističke snage, dan kada smo se oslobodili od njih, dan kada je 50.000 ljudi reklo ne ludilu prije 26 godina, i, evo, dan kada puštamo žičaru. Sretan vam svima Dan grada Sarajeva - kaže Gavrić.

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić, također je građanima Sarajeva čestitala Dan grada.

- Znamo koliko je značajan ovaj datum, ne samo iz naše prošlosti 1992.-1995. nego i u Drugom svjetskom ratu smo se upravo na današnji dan oslobodili od fašista. Slavimo rođendan jednom gradu koji ima toliko mnogo godina i obilježja i ovo je vrlo značajan blagdan za svakog Sarajliju - dodaje Babić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.