OTKRIVAMO

Čampara i Isović za dvije godine zaposlili 220 ljudi!

Piše: M. AŠČIĆ

6.4.2018

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, i Šerif Isović, vršilac dužnosti direktora Porezne uprave Federacije, od prve redovne sjednice Vlade FBiH održane 2. aprila 2015. do 29. juna prošle godine zaposlili su 222 osobe u ove dvije federalne institucije, otkriva „Dnevni avaz“.

Dokument Vlade

Rođaci Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, tako su postali apsolutni šampioni kada je u pitanju zapošljavanje u Federaciji. Pokazao je to i zvanični tabelarni pregled zapošljavanja po institucijama Federacije od 10. jula prošle godine i u njemu su navedeni svi ugovori koji su dobili saglasnost Federalne vlade


Time je potvrđeno pisanje našeg lista da je Čampara rekorder po zapošljavanjima u federalnim ministarstvima. Samo 2017. primio je na desetine državnih službenika, a nedavno je zatražio još četiri uposlenika, od čega su tri pomoćnika ministra.

Prema zvaničnom dokumentu Vlade Federacije, koji je u posjedu našeg lista, Čampara je od aprila 2015. do juna 2017. u FMUP zaposlio 97 osoba, od toga 18 na neodređeno, a 79 na ugovore o djelu. Zanimljivo je da je, prema ovom spisku, Federalna uprava policije, nezavisno od FMUP-a, primila 51 osobu.

Stalni ugovori

S druge strane, Isović, v. d. direktora kojem se trese rukovodeća pozicija zbog niza neregularnosti u radu, jer je ispunjavao isključivo naredbe i želje SDA, ukupno je u Poreznu upravu zaposlio 125 osoba, i to dok je na snazi moratorij na zapošljavanje koji je usvojila Vlada FBiH.

Isović je tako od kraja 2015. do juna prošle godine, u vrijeme moratorija koji je još na snazi, zaposlio ovih 125 osoba na neodređeno.

Jašarević primio 72 radnika, Selman doveo petoricu

Kada su u pitanju državne kompanije, poput „Elektroprivrede BiH“, s Bajazitom Jašarevićem na čelu, navodi se da su zaposlene 72 osobe, i to sve na neodređeno.

I Salko Selman, predsjednik Uprave Razvojne banke, uz saglasnost Vlade primio je pet radnika. U Federalnom zavodu PIO zaposlena je 21 osoba.







Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.