AGONIJA BH. PRIVREDE

Nekadašnji ponos Čelića još je zakatančen

Bivši radnici nemaju načina da namire svoja potraživanja

Piše: E.SKOKIĆ

8.4.2018

Još početkom prošle godine općinski načelnik Čelića Sead Muminović (SDA) u izjavi za medije je najavio pokretanje proizvodnje u preduzeću „Frigos“. Od njegove tadašnje izjave do danas u „Frigosu“ se promijenilo samo jedno - slovenski vlasnik angažirao je zaštitarsku agenciju koja osigurava proizvodne hale i zemljište. Pokretanje proizvodnje i dalje je mrtvo slovo na papiru.

Čelićka jagoda

- Vlasnici iz Slovenije postupili su po odredbama Zakona o napuštenoj imovini i angažirali su zaštitarsku agenciju koja osigurava fabriku. Razgovarali smo s njima nebrojeno puta, bili i blizu dogovora o preuzimanju fabrike, ali kada su se razgovori trebali preseliti na više nivoe, uslijedio je tajac - tvrdi danas načelnik Muminović.

Suvišno je i objašnjavati šta bi pokretanje „Frigosa“ značilo za čelićki i cijeli majevički kraj. Ono što je najvažnije jeste da bi tokom godine posao dobilo oko 150 radnika, a još toliko u sezoni, dok bi se za to preduzeće vezalo najmanje 5.000 kooperanata iz cijele BiH.


Ništa od obećane proizvodnje

- Mi u ovom slučaju nemamo rješenje. Fabrika je u rukama slovenskih vlasnika i oni odlučuju o svojoj imovini – navodi Muminović.

 

Nadaleko poznata čelićka jagoda posljednjih godina plasira se na tržište Evropske unije. Čak 70 posto građana ovog majevičkog kraja uzgaja jagodičasto voće, dok je to područje idealno za proizvodnju jabuka i raznih vrsta povrća.

Dug za plaće

Agonija preduzeća, koje je osnovao slovenski „Fruktal“, a koje je kasnije nosilo nazive „Frigos“, „Fruti“, „Frutex“, traje od 2002. godine, kada je otvoren stečajni postupak, a koji je još traje, dok bivši radnici nemaju načina da namire svoja potraživanja.

Procjene govore kako se radnicima duguje oko 650.000 KM samo za plaće, dok obaveze prema fondovima penzionog i zdravstvenog osiguranja nisu uplaćene. Zbog toga veliki broj zaposlenika čelićkog preduzeća ne može otići u penziju.

Šta rade tužioci 

I Tužilaštvo Tuzlanskog kantona prethodnih godina sporadično se bavilo problemima u čelićkom preduzeću, a otvoreno je i nekoliko istraga zbog zloupotrebe višemilionskog iznosa novčanih sredstava.

Međutim, konkretnih poteza nije bilo, odnosno odgovorni za kriminal višemilionskih razmjera nisu procesuirani.

Svojevremeno je ugledni novinar Hasan Hadžić objavio seriju tekstova o „grobarima“ čelićkog „Frigosa“. U jednom od njih spominje kako je u novembru 2000. godine Kantonalno tužilaštvo TK zaprimilo krivičnu prijavu protiv tadašnjih visokih funkcionera zbog umiješanosti u organiziranu propast bh. privrede. Navodno je predmet ustupljen Tužilaštvu FBiH, gdje mu se gubi svaki trag.

Šutnja Slovenaca

O svemu smo željeli razgovarati i s vlasnicima iz Slovenije. No, naši višednevni pokušaji da stupimo u kontakt bili su bezuspješni. Ni na naše pisane upite Branko Tomažić, za koga smo saznali da je zadužen za „Frigos”, nikada nije poslao odgovore.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.