U naredne četiri godine posao za 23.000 nezaposlenih u Federaciji BiH

Fena
07.04.2018 10:11

Projekt podrške zapošljavanju trajat će naredne četiri godine i očekuje se zapošljavanje oko 23.000 osoba u Federaciji BiH, među kojima su kategorije mladih, dugoročno nezaposlenih, osoba s niskim kvalifikacijama, osoba u dobi od 40 godina i više, te socijalno ugroženih osoba, a posebno će se voditi računa o zastupljenosti žena u svakoj od tih grupa.

Projekt podrške zapošljavanju u BiH provodi se uz pomoć Svjetske banke koja je za to izdvojila 50 miliona eura, a u Federaciji BiH implementira se putem Implementacione jedinice pri Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

- Ukupni iznos zajma je 50 miliona eura, od čega 29 miliona eura pripada Federaciji BiH s tim da postoji i nelocirani dio koji će se koristiti za nepredviđene troškove - izjavila je Feni Nedžmina Vojniković, koordinatorica tog projekta u Federaciji BiH.

Zajam je, prema njenim riječima, odobren pod povoljnim uvjetima i to je prvi projekt koji se implementira na osnovu rezultata, odnosno povlačenje sredstava se vrši nakon što se opravda ispunjenost zadatih indikatora. Vojniković je dodala da je zajam postao efektivan u januaru ove godine, a planirana završna godina projekta je 2021. Partner u projektu je i Federalni zavod za zapošljavanje.

Projekt se sastoji od dvije komponente. Prva se odnosi na podršku promociji zapošljavanja putem ALMP (aktivni programi tržišta rada) i njen cilj je pomoći Vladi na širenju i povećanju efektivnosti i efikasnosti njenih aktivnih programa tržišta rada i posredovanja pri zapošljavanju u cilju unapređenja ishoda tržišta rada.

Druga komponenta će pružiti podršku za efektivan monitoring projekta i finansiranje za jačanje sistema upravljanja u svrhu monitoringa ALMP i usluga zapošljavanja, te izradu i implementaciju efektivne strategije komunikacije usmjerene na tražioce posla, poslodavce, kreatore politike i sveukupno stanovništvo.

Projekt će doprinijeti ključnim ciljevima zemlje koji se odnose na stimuliranje zaposlenosti u privatnom sektoru i smanjenje nezaposlenosti u BiH kao i otvaranju radnih mjesta pružanjem finansijskih poticaja za promociju formalnog zapošljavanja u privatnom sektoru, povećanjem zaposlenosti (tj. unapređenjem ishoda zapošljavanja kao što su pristup zapošljavanju, stope zadržavanja na poslu ili zaposlenost u dužem periodu i plaće) tražilaca posla i unapređenjem usluga posredovanja koje pružaju službe za zapošljavanje.

Projekt će podržati i uspješnu implementaciju aktivnosti u okviru stuba reforme javnog sektora jačanjem kapaciteta službi da pravovremeno i adekvatno odgovore na višak radnika koji će se javiti kao rezultat reforme javnog sektora.

- Na ovaj način ćemo ostvariti dvostruki cilj, smanjenje siromaštva i promocija zajedničkog prosperiteta – kazala je Vojniković Feni.

NA VRH