ANALIZA

Šta će pokazati revizorski nalaz o Razvojnoj banci FBiH

Razvojna banka FBiH: Brojne nezakonitosti

K. Kešmer

7.4.2018

Vlada Federacije BiH na jednoj od posljednjih sjednica donijela je zaključak kojim se nalaže revizija poslovanja Razvojne banke FBiH zbog problema u poslovanju ove institucije koja raspolaže stotinama miliona KM.


Milionski krediti


O tome šta bi revizija poslovanja Razvojne banke mogla izbaciti na vidjelo, za sada se može samo nagađati. Ono što navodi na zaključak da u ovoj instituciji ne nedostaje nepravilnosti u radu jesu brojne afere koje se vežu uz nju.

Selman: SDA-ov direktor

Osim što je premijer Federacije Fadil Novalić mjesecima blokirao održavanje sjednice Skupštine Razvojne banke, ranije je još ukazivano na sumnjivu dodjelu kredita ove banke, kojom rukovodi Salko Selman, dugogodišnji kadar SDA. Zbog svega, poslovanje ove banke češljaju i inspektori Finansijske policije.


Najnoviji skandal jeste da su članovi Nadzornog odbora iznosili tonske zapise sa sjednica na kojima se odlučivalo kome će milionski krediti biti odobreni, a kome ne. Revizori bi mogli potvrditi i ranije napise „Avaza“ o tome da je Selman kao direktor milionske kredite odobravao članovima Nadzornog odbora ove banke.


Kredite ukupne vrijednosti četiri miliona KM dobile su firme „Jata“, čiji je uposlenik zamjenik predsjednika Nadzornog odbora banke Asim Omanić, te kompanija AAS iz Bosanskog Petrovca, čiji je vlasnik Amir Avdić, također član NO banke. Svi ovi krediti realizirani su 2016., a upravo je ta godina predmet revizije poslovanja.


Nalazom bi konačno trebalo biti rasvijetljeno i poslovanje banke, za koju se sumnja da prvi put posluje negativno.


Negativno poslovanje


Samim tim što se radi o banci, vrlo je teško napraviti gubitak, osim u slučaju nezakonitog rada i maćehinskog odnosa.


Zanimljivo je da ni Skupština preduzeća, nakon deblokade, nije podržala izvještaj o radu Razvojne banke, odnosno izvještaj koji je podnio direktor Selman.


Je li Selman pušten niz vodu


Upitna je i sudbina Selmana na čelu Razvojne banke. S obzirom na veliki broj afera koje se vežu uz njega i njegovo direktorovanje u ovoj banci, od njega se distanciraju i pojedini kadrovi SDA u Vladi FBiH.


U tom kontekstu, zanimljivo je da za njegov izvještaj nije glasao ni Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH i član Predsjedništva SDA. Znači li to da su Selmana u SDA pustili niz vodu, ostaje da se vidi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.