BIH

8. april posvećen slavljenju romske kulture, historije i naslijeđa

Fena

8.4.2018

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), koje provodi projekt "Integracija Roma 2020", uputilo je iskrene čestitke povodom Međunarodnog dana Roma, koji se obilježava danas.

Osmi april posvećen je slavljenju romske kulture, historije, naslijeđa i iskustava. Prilika je to i za dijalog i aktivizam u cilju poboljšanja položaja Roma, smanjenja neprihvatljivog jaza između Roma i neroma te približavanja Roma ka jednakosti u pravima i slobodama.

- Odlučni smo u tome da Romi trebaju imati jednake mogućnosti kao i ostali građani u ostvarivanju prava na školovanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu, stanovanje i prijavu u matične knjige rođenih. Da bi se postigla njihova puna integracija u društva u regionu, potreban je cjelovit pristup tim pitanjima, kao i uska interresorna saradnja, a to je upravo put kojim ide naš projekt - rekao je vođa akcionog tima projekta "Integracija Roma 2020" Orhan Usein.

Tokom dvije godine rada projekta uspostavljene su nacionalne strukture odgovorne za pitanja Roma, unaprijeđene su potrebne sposobnosti javnih službenika koji se bave praćenjem i budžetiranjem politika integracije Roma, uspostavljena je platforma za širi društveni dijalog o integraciji Roma i ostvaren je vrijedan doprinos politikama koje se bave Romima, a osmišljeni su i provedeni regionalni standardi za praćenje i izvještavanje s kojima je region sad napravio iskorak u toj oblasti.

Na Međunarodni dan Roma akcioni tim projekta "Integracija Roma 2020" podsjeća na konstantno nesigurnu situaciju Roma u regionu, prepoznajući činjenicu da su značajni izazovi tek ispred nas, bez obzira na prethodno uložene napore. Složenost i veličina problema integracije Roma zahtijevaju dugoročnu posvećenost i ozbiljna ulaganja, koja će se regiji proširenja vratiti napredovanjem čitavog društva i približavanjem EU.

Stoga je akcioni tim projekta "Integracija Roma 2020" posvećen podršci vladama u regiji na putu integracije Roma i poziva sve partnere da ostanu privrženi tom cilju daljnjim ulaganjem političke volje, akcija i resursa.

Povodom 8. aprila, Evropska komisija s partnerima na razvoju okvira EU za nacionalne strategije za integraciju Roma do 2020. godine organizira 3. sedmicu Roma EU, kojom se proslavlja identitet Roma i pruža prilika za dijalog o potrebnim koracima da bi se ostvarila njihova jednakost.

- Projekt "Integracija Roma 2020" pridružio se tim naporima, omogućivši nacionalnim kontakt-osobama za Rome iz regije proširenja da učestvuju na događaju - navode iz RCC-a.

Projekt "Integracija Roma 2020" usmjeren je na oblikovanje odgovarajuće politike integracije Roma, kao i na njeno adekvatno provođenje, budžetiranje i praćenje. Projekt istovremeno teži i da politika integracije Roma bude na odgovarajući način obuhvaćena općim socioekonomskim politikama u regiji, kao i generalno procesom integracije u Evropsku uniju. Od svog početka projekt "Integracija Roma 2020" osigurava tehničku i stručnu podršku vladama u regiji proširenja, da bi postigle svoje ciljeve u integraciji Roma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.