BIH

Nukić: Nemamo pravo zaboraviti nijednu nevinu žrtvu

A. Bajrić

Piše: A.Hadžić

8.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Manifestacijom "Dani otpora Zvornik – Kula Grad 2018" u Zvorniku je danas obilježena 26. godišnjica napada na grad Zvornik u kome je samo u prva tri mjeseca rata ubijeno više od 1.500 zvorničkih Bošnjaka.

Obilježavanje ove tužne godišnjice započelo je noć ranije šehidskim tevhidom na Kula Gradu, gdje je prigodno predavanje održao Nezim Halilović Muderis iz Sarajeva, a nastavljeno danas polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kazanbašča u Zvorniku te mezarju Kula Grad.

- Nemamo pravo zaboraviti nijednu nevino ubijenu žrtvu. Ovdje, na Kazanbašči, svaka stopa zemlje natopljena je krvlju naših sugrađana jer je upravo na ovom mjestu ekshumirano nekoliko masovnih grobnica koje su krile tijela Zvorničana ubijenih u prvim mjesecima rata. I pored ogromnog zločina počinjenog nad zvorničkim Bošnjacima, oni koji su mislili da ćemo nestati iz ovog grada, općine, nisu to doživjeli. Mi se ovdje vraćamo jer nas, osim naše djedovine, vežu i ovi mezari – kazao nam je Rahman Nukić iz Organizacionog odbora za obilježavanje Dana otpora u Zvorniku.

Osim predstavnika boračkih i drugih organizacija i udruženja iz Podrinja, u Zvorniku su se danas našli i potpredsjednik RS Ramiz Salkić te jedan broj predstavnika političkih partija iz Podrinja.

Također, obilježavanju tužne zvorničke godišnjice prisustvovali su predstavnici Medžlisa Islamske zajednice iz Zvornika, a manifestacija je završena časom historije na Kula Gradu, inače posljednjem bedemu odbrane BiH iz 1992. godine.

Sjećanje na Asima Hadžića Đedu

Mnogi koji su prisustvovali manifestaciji ''Dani otpora u Zvorniku'' prisjetili su se jednog od heroja odbrane Kula Grada, rahmetli Asima Hadžića Đede, koji je, skupa sa svojim sinovima, rođacima i komšijama te grupom pripadnika Patriotske lige iz Tuzle, Živinica i Kalesije, u aprilu 1992. godine branio Kula Grad danima nakon što su arkanovci i pripadnici JNA zauzeli skoro cijelo Podrinje.

Tužna je činjenica da ovaj istinski organizator otpora agresoru devedesetih godina u Podrinju nikad nije ostvario penziju po bilo kojem osnovu te da mu supruga, nakon njegove smrti, danas zavisi od drugih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.